Nieuws
0

Verglazingsinstallatie van tien miljard euro

Teake Zuidema

Op de Hanford Site in de staat Washington (VS) is de eerste stalen deur geplaatst van een installatie die nucleair afval uit plutoniumproductie voor kernbommen gaat verglazen.

Medewerkers van bouwbedrijf Bechtel en het Amerikaanse ministerie van energie plaatsten de eerste van zes 45 ton zware shield doors die de twee smeltovens van de verglazingsinstallatie hermetisch van de buitenwereld moeten afsluiten. Iedere stalen deur is 5 x 6 meter groot en 20 centimeter dik. Bij het plaatsen werd gewerkt met een tolerantie van 0,13 millimeter. Men gebruikte daarom een laser-tracker die ontwikkeld is voor het uitvoeren van zeer precieze metingen in de luchtvaartindustrie.

De twee smeltovens vormen samen het hart van de verglazingsinstallatie waarvan de bouwkosten zijn geraamd op tien miljard euro. In deze ovens wordt vanaf 2019 radioactieve afval verglaasd, dat nu nog ligt opgeslagen in 144 lekkende onderaardse bunkers. In totaal gaat het om tweehonderd miljoen liter radioactieve slurry waarvan de samenstelling niet altijd bekend is. Deze slurry wordt in de smeltovens verhit tot 1150 graden Celsius om bij het afkoelen te verglazen. Het glas wordt daarna in meerwandige cilinders van roestvrij staal geplaatst en opgeslagen.

De twee smeltovens – die samen 160 ton wegen – bouwt men achter drie beweegbare deuren omdat ze alletwee na vijf jaar moeten worden vervangen. Na vijf jaar wordt ieder oven ingepakt in een 220 ton zware container die op rails staat. De drie deuren kunnen dan achterelkaar worden geopend en gesloten om de container met de smeltoven naar buiten te laten rijden zonder dat er radioactieve straling kan ontsnappen. De installatie zal ongeveer veertig jaar nodig hebben om alle slurry te verglazen.

In de zes kernreactoren van de Hanford Site werd vanaf de jaren veertig tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw plutonium gemaakt voor de Amerikaanse kernbommen. Het gebied is nu met een oppervlakte van 1550 vierkante kilometer de locatie van de grootste en duurste zuiveringoperatie ter wereld. De bodem is er vervuild met miljarden liters water waarin vooral chromium 6 en het radioactieve strontium 90 zitten. Het ministerie van energie wil dit water oppompen en zuiveren voordat het de aanpalende rivier de Columbia bereikt. De zes kernreactoren worden ingepakt in omhulsels van beton en staal.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten