Nieuws
0

Vermakelijk, maar weinig zinvol

Mischa Brendel

Over het nut van de Nationale Wetenschapsagenda kun je twisten en datzelfde kun je doen over Hoe zwaar is licht.

In dit boek, dat is samengesteld door Beatrice de Graaf en Alexander Rinnooy Kan (beide geven leiding aan de Nationale Wetenschapsagenda) geven ruim honderd wetenschappers in enkele pagina’s antwoord op evenzoveel vragen die zijn voorgelegd aan de Nationale Wetenschapsagenda.

Hoewel de meeste vragen getuigen van een gezonde portie nieuwsgierigheid van het type dat de geëngageerde burger in wetenschap doet interesseren, zijn het alleszins geen wetenschappelijke vragen. En met antwoorden die niet groter zijn dan enkele pagina’s, kunnen deze ook niet wetenschappelijk worden genoemd. Bovendien zijn verreweg de meeste vragen al het onderwerp (geweest) van wetenschappelijk onderzoek, al beantwoord, of simpelweg niet te beantwoorden.

Door dit uitgangspunt en deze opzet is dit boek, hoe goedbedoeld ook, niet veel meer dan een verzameling interessante trivia. Het biedt wellicht een interessant kijkje in de belevingswereld van de geïnteresseerde leek (al kan dat ook puur door de geselecteerde vragen komen), maar toont vooral dat, hoe saai dat ook mag klinken, een nationale wetenschapsagenda niet iets is waarover de gehele samenleving moet beslissen. Bovendien zorgen de sterk variërende schrijfstijlen van de ruim honderd auteurs voor een nogal onsamenhangend en rommelig geheel.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×