Nieuws
0

Vier nieuwe Young Maritime Representatives

61696542067469accaeb776ad80e39a9b71e6aa5

Indra Waardenburg

Tijdens de eerste dag van de Wereldhavendagen in Rotterdam, op vrijdag 7 september, maakte Stichting Nederland Maritiem Land (NML) bekend wie de vier nieuwe Young Maritime Representatives (YMR’s) voor het studiejaar 2018/2019 zijn geworden. Dit gebeurde aan boord van de Pilot Station Vessel Pollux. TW was erbij.

‘Dit wordt alweer de zesde lichting YMR’s’, vertelt Sabine Marsé, senior communicatie­adviseur bij NML, terwijl we vanaf de stand op de Kop van Zuid richting de loodsboot lopen. De netwerkorganisatie van de maritieme sector wijst elk schooljaar nieuwe jongerenambassadeurs aan die bijzondere maritieme ervaringen gaan vastleggen middels vlogs en blogs om andere jongeren te interesseren voor een opleiding en baan binnen de maritieme wereld. Op de Pollux wordt het hele gezelschap direct naar de brug gebracht, waar Joost Mulder, voorzitter van het Loodswezen, de gasten verwelkomt en kort iets vertelt over het schip.

‘Het Loodswezen beschikt over drie loodsvaartuigen, waarvan we er twee gebruiken voor het beloodsen van zeeschepen en een derde als reservevaartuig. Normaal ligt de Pollux zes mijl uit de kust voor Rotterdam. Een tweede boot is gelegen bij kruispost de Steenbank, op twaalf mijl afstand van Westkapelle. In Nederland loodsen we zo’n 93.000 schepen per jaar, in Rotterdam alleen al gaat het om 55.000 schepen’, aldus Mulder.

Dit jaar stelden studenten van verschillende maritieme opleidingen zich kandidaat als YMR, waarna zij een training storytelling en social media mochten volgen om vervolgens te laten zien wat ze al konden tijdens een individuele pitch. Deze presentaties werden beoordeeld door een PR & Communicatie Expert Panel van NML. ‘Het is voor ons van belang dat alle niveaus binnen de maritieme sector, van mbo tot WO, worden vertegenwoordigd’, vertelt Simonette Kraaij, voorzitter van het Expert Panel. Van de tien kandidaten die zich beschikbaar hebben gesteld als YMR zijn er nu zes aanwezig, waarvan uiteindelijk vier worden benoemd. Ook drie van de huidige YMR’s zijn al vloggend aanwezig om deze benoeming vast te leggen. Wim van Sluis, voorzitter van NML, mag uiteindelijk de vier nieuwe YMR’s bekendmaken: Vera van Ewijk (KIM), Marijn van Giesen (STC mbo college), Mick van der Velden (TU Delft) en Jesse de Vroet (Hogeschool Rotterdam) mogen zich een jaar lang onderdompelen in de maritieme topsector. Na ontvangst van de Awards in de vorm van gouden zeilbootjes, draagt oud-YMR Jelle van de Ridder letterlijk het stokje over door de vlog-camera aan Mick te overhandigen. Ferdinand van Heur (TU Delft) en Sanne Horlings (Deltion College) grijpen net naast de functie als jongerenambassadeur.

Na de bekendmaking van de YMR’s begint de Pollux aan zijn vaartocht op de Nieuwe Maas ter voorbereiding op de demonstratie van het Loodswezen. Onder leiding van Capt. Ron Barzilay varen we langs hefschip Svanen van Van Oord, waarna we enige tijd blijven liggen om vervolgens weer richting de Erasmusbrug te gaan en daar voor de tribune op de Holland Amerikakade halt te houden. In de tussentijd hebben de nieuwe YMR’s de gelegenheid om zich voor te stellen aan de aanwezigen.

Marijn van Giesen (19) zit in het vierde jaar van de mbo-opleiding scheeps- en jachtbouw. Afgelopen schooljaar heeft hij zes maanden stage gelopen bij superjachtbouwer Amels in Vlissingen. ‘Het vinden van een stage ging vrij soepel. Dat verwacht ik ook wel bij het vinden van een baan binnen de maritieme sector. Voorlopig is dat voor mij nog niet aan de orde, want ik ga eerst nog een hbo-opleiding volgen na het afronden van mijn huidige opleiding’, vertelt Van Giesen. Als ambassadeur wil hij zijn enthousiasme overbrengen op scholieren en studenten die het lastig vinden om een vervolgopleiding te kiezen. Zelf vond hij dit namelijk ook een moeilijke keuze. ‘De maritieme sector heeft echter altijd al een bepaalde aantrekkingskracht op mij gehad. Ik woonde vlakbij een waterweg en de schepen die voorbij voeren hebben echt mijn interesse gewekt.’

Ook Jesse de Vroet (21) had al vroeg interesse in de maritieme sector. Als kind vergaapte hij zich al aan de grote schepen tijdens de Wereldhavendagen in Rotterdam. Momenteel is hij vierdejaars student maritieme techniek aan de Hogeschool Rotterdam. ‘Ik heb twee stages gelopen. De eerste was bij Kooijman Scheepswerf en Machinefabriek in Zwijndrecht. Hier leerde ik over het bouwen en repareren van schepen. Zo was ik onder meer aan het lassen, branden en slijpen. Het idee van deze stage was om een beeld te krijgen wat wel en niet gebouwd kan worden, zodat je deze kennis paraat hebt als je een schip ontwerpt’, vertelt De Vroet. Zijn tweede stage was op de Research & Development-afdeling van De Voogt Naval Architects, waar hij als werkstudent is gebleven. Gezien zijn stages en zijn studentenbaan heeft de Vroet veel vertrouwen in de toekomst. ‘Als ik vandaag zou afstuderen heb ik morgen al een baan. Binnen de maritieme sector zie ik voldoende uitdaging voor jongere technici. Onder meer in de jachtbouw en baggerindustrie is veel ruimte voor het ontwikkelen van nieuwe technieken.’ Als YMR wil hij de voor hem nog onbekende kanten van de maritieme sector beter leren kennen.

Mick van der Velden (21) studeert ook maritieme techniek, maar dan aan de TU Delft. Hij heeft er net een bestuursjaar op zitten bij studievereniging S.G. William Froude, waarbij hij de functie commissaris excursies vervulde. ‘We zijn onder meer naar Roemenië geweest en hebben daar verschillende bedrijven in de maritieme sector bezocht.’ Als YMR wil hij de sector nog verder ontdekken en laten zien aan andere studenten en scholieren. Van der Velden zit momenteel in het derde jaar van zijn bachelor, maar kreeg tijdens zijn bestuursjaar al veel afstudeerstages aangeboden. ‘De kans op een baan is vrij groot. Voor jongeren zie ik ook genoeg uitdagingen. Zo moeten we in Nederland blijven innoveren om voorop te blijven in de ontwikkeling van maritieme technologie. Daar hebben we kennis voor nodig.’

Als enige YMR hoeft Vera van Ewijk (23) niet zelf op zoek te gaan naar een baan. Als aspirant officier zeedienst bij de Koninklijke Marine zal zij na het afronden van haar opleiding als wachtofficier op een bepaald schip geplaatst worden. Momenteel zit ze in het laatste jaar van deze militair-wetenschappelijke officiersopleiding. ‘Vanuit mijn opleiding heb ik al verschillende vaarperiodes gevolgd. Varen trekt mij; op deze manier kan je via het werk de hele wereld zien.’ Van Ewijk ziet dit dus ook als mooie uitdaging voor jongeren. ‘Er is zoveel mogelijk binnen de maritieme sector en je kan heel creatief zijn.’ Als YMR wil zij zoveel mogelijk kennis opdoen over andere vakgebieden binnen de maritieme sector.

Om 15.00 is het tijd voor de helikopter­demonstratie waarbij een loods op het voorsteven van de Pollux wordt geplaatst. ‘Loodsen gaan gewoonlijk met een jol of loodstender aan en van boord. De helikopter zetten we in bij schepen met een grote diepgang die ver weg liggen of tijdens een storm. Normaal landt de loods op de gele stip, maar daar staan nu te veel mensen’, zegt Tjitte de Groot, voorzitter van de Regionale Loodsencorporatie Rotterdam-Rijnmond. ‘De Pollux heeft gezien de dwarsstroming wel moeite om op zijn plaats te blijven.’ Na enige tijd keert de helikopter terug om de loods weer van boord te halen, waarna de Pollux aanmeert en de aanwezigen van boord laat. De nieuwe YMR’s worden direct meegenomen naar verschillende Wereldhavendagenactiviteiten gedurende de rest van het weekend.

 

De maritieme sector heeft een conservatief imago. Toch is dit niet geheel terecht vinden ook Nathan Habers, beleidsmedewerker PR bij KVNR, en Arjen Uytendaal, managing director bij NML. Vijf redenen waarom de maritieme sector niet meer conservatief is of kan zijn:

 

Tjitte de Groot geeft de gasten een rondleiding op de Pollux, één van de drie Pilot Station Vessels van het Loodswezen. Het schip heeft een anti-slingersysteem waardoor het ook met slecht weer kan varen. Vanaf 2019 vaart de Pollux op B30, met 30 % biodiesel en 70 % fossiele diesel. In het kader van het streven naar minder emissies bekijkt het Loodswezen of volledig op biodiesel varen mogelijk is. Er zijn drie jollen aan boord, die loodsen afhalen van de zeeschepen en aan boord van de Pollux brengen. Ook de jollen varen nu nog op diesel maar in de toekomst wordt dit elektrisch.

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten