Nieuws

VSL gaat meetstandaard voor waterstof ontwikkelen

meetstandaard waterstof

VSL, het Nationaal Metrologisch Instituut van Nederland, kondigt aan dat het een fysieke primaire meetstandaard voor waterstof gaat ontwikkelen. Deze belangrijke stap wordt gesubsidieerd door het Ministerie van Economische zaken en Klimaat en is essentieel voor het grootschalige gebruik van waterstof in de energietransitie.

Waterstof

Waterstof is een schone en efficiënte energiedrager die steeds belangrijker wordt als alternatief voor fossiele brandstoffen in diverse sectoren. Denk aan industrie, transport en zelfs huishoudelijk gebruik.

Nauwkeurige metingen zijn cruciaal voor veilig en eerlijk gebruik. Die metingen zullen er onder andere voor zorgen dat we de juiste hoeveelheid waterstof krijgen voor de prijs die we betalen. Daarnaast zijn ze onmisbaar om de veiligheid op waterstoflocaties te toetsen aan de noodzakelijke wetgeving en normen.

Fysieke primaire meetstandaard

Voor die nauwkeurige en consistente metingen is een fysieke primaire meetstandaard noodzakelijk. VSL zal in de komende jaren die meetstandaard ontwikkelen. De meetstandaard zal moeten voldoen aan uiteenlopende marktbehoeften en kan dienen als referentiepunt voor de gehele waterstofindustrie.

Het traject omvat een uitgebreide marktconsultatie, het verrichten van nieuw metrologisch onderzoek en het (metrologisch) ontwerpen, bouwen en kalibreren van de nieuwe faciliteit.

Lees ook: De weg naar waterstof: hoe metrologie helpt

Fabienne van Booma, Managing Director bij VSL, benadrukt het belang van deze nieuwe standaard: “De productie en het gebruik van waterstof als duurzame energiedrager brengen verschillende technische uitdagingen met zich mee. Er wordt hard gewerkt aan innovatieve oplossingen om deze uitdagingen te overwinnen. De ontwikkeling van fysieke meetstandaarden, het aanpassen van meetmethodes en het ontwikkelen van de benodigde installaties zijn cruciale stappen om de toepassing van waterstof op grote schaal mogelijk te maken. Door deze stappen samen met de markt te nemen, helpt VSL de energietransitie vooruit en komt de grootschalige inzet van waterstof met de dag dichterbij.”

Onderwerp:
DuurzaamheidEnergie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×