Achtergrond

Waarom krijgen stormen een naam? Alle stormnamen voor 2024-2025

stormnamen
© iStock

Sinds 1 september is het stormseizoen officieel, daarbij horen ook heel wat nieuwe stormnamen. Maar waarom krijgen stormen eigenlijk een naam? En wat zijn de stormnamen voor dit seizoen?

Waarom krijgen stormen een naam?

Er zijn heel wat redenen om stormen een naam te geven, dit zijn de belangrijkste voordelen:

  • Verbeterde communicatie: een stormnaam maakt communicatie duidelijk. Door een specifieke naam te gebruiken kunnen meteorologen en media eenvoudiger communiceren over welke storm ze het hebben.
  • Verhoogd bewustzijn: namen helpen om stormen herkenbaar en urgent te maken voor het publiek. Een stormnaam verhoogt de kans dat mensen de storm serieus nemen en de nodige voorzorgsmaatregelen treffen.
  • Efficiënte waarschuwingen: door gebruik te maken van een stormnaam kunnen waarschuwingen en adviezen efficiënter worden verspreid. Stormnamen helpen bij het opstellen van berichten die duidelijk aangeven welke storm specifieke gebieden beïnvloedt.
  • Documentatie: het toekennen van namen aan stormen maakt het gemakkelijker om ze te documenteren en te bestuderen.

Volgens onderzoek van het KNMI zijn bijna alle Nederlanders bekend dat stormen een naam krijgen (98%). Bijna een kwart van de Nederlanders vindt een stormnaam handig (24%), terwijl bijna de helft er neutraal in staat (45%).

Wie kiest de stormnamen?

Stormnamen worden in Europa gekozen door verschillende groepen meteorologische diensten die samenwerken om stormen te benoemen die hun respectieve regio’s beïnvloeden. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) coördineert deze samenwerking om te zorgen voor consistente naamgeving en communicatie over stormen in Europa.

Europa is verdeeld in verschillende groepen, elk verantwoordelijk voor het kiezen van stormnamen in hun regio. Nederland valt bijvoorbeeld onder de West-Europese groep, samen met het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Deze groep stelt jaarlijks een lijst van namen op voor stormen die West-Europa kunnen beïnvloeden.

De westgroep

In zowel Groot-Brittanië als Ierland kan het publiek zelf namen insturen. Daaruit zijn de populairste namen geselecteerd. In Nederland worden namen gekozen van suggesties van mensen die de KNMI-stand op de Impact Fair (2024) hebben bezocht.

Alle stormnaamgroepen in Europa

Zoals eerder aangehaald, is Nederland aangesloten tot de West-Europese groep, maar in totaal zijn er 5 groepen die stormen een naam kunnen geven.

  1. Westgroep: Nederland, Groot-Brittanië, en Ierland
  1. Zuidwestgroep: België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, en Portugal
  1. Noordgroep: Denemarken, Zweden, en Noorwegen
  1. Centraalgroep: Italië, Slovenië, Kroatië, Noord-Macedonië, Montenegro, en Malta
  1. Zuidoostgroep: Griekenland, Cyprus, en Israël

Stormnamen voor 2024-2025

Ashley
Bert
Conall
Darragh
Éowyn
Floris
Gerben
Hugo
Izzy
James
Kayleigh
Lewis
Mavis
Naoise
Otje
Poppy
Rafi
Sayuri
Tilly
Vivienne
Wren
Alle stormnamen voor de West-Europese groep (2024-2025), de vetgedrukte namen zijn aangeleverd door Nederland

Wanneer krijgt een storm een naam?

Stormen krijgen een naam op basis van hoe groot de impact van het weer kan zijn, en hoe groot de kans is dat het slechte weer ook écht gebeurt.

Meestal wordt een storm een naam gegeven als er een code oranje of code rood wordt afgegeven voor harde windstoten. In sommige gevallen kan een storm bij code geel ook al een naam krijgen. Dit kan bijvoorbeeld als de kans bestaat dat code geel zal worden verhoogd naar code oranje, of als er in Groot-Brittannië of Ierland al een naam gegeven is aan een storm en die bij ons ook kan overtrekken.

Elke groep gebruikt een eigen lijst met namen voor stormen, maar als een storm van het ene gebied naar het andere trekt, behoudt hij de naam die hij eerst kreeg.

Onderwerp: Milieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten
×