Nieuws

Warmwaterbuffer verduurzaamt heel dorp in NO-Polder

Familiebedrijf HoCoSto gaat een lokaal warmtenet met seizoensbuffer realiseren in Nagele, een dorp in de Noordoostpolder met net geen 2000 inwoners. Een pilot bij 8 huizen in Nagele beviel zo goed dat nu alle woningen op eenzelfde warmtenet worden aangesloten.

Noordoostpolder is een van de 27 gemeenten die in 2108 subsidie kregen om hele wijken van het gas te halen. Nagele, deel van Noordoostpolder, koos ervoor om in de winter 2021-2022 acht woningen en één school af te sluiten van het gas. Het dorp bestaat uit 500 woningen met enkel platte daken.

Hiervoor zijn in 2021 194 thermische collectoren (netto oppervlak 517 m2) op de daken van de rijwoningen en de school gelegd. Zij verwarmen het water dat in een ondergrondse warmteopslag wordt 1000m3 met een capaciteit van 87 MWth bewaard.

Het water in deze opslag heeft een temperatuur van ongeveer 20-22 graden op de bodem tot zo’n 50 graden boven in de buffer. Water wordt van de bodem opgepompt en met een warmtewisselaar opgewarmd tot 78,7 graden en daarna geretourneerd naar de bovenzijde van de buffer met een volume van 4,7 m3 per uur.

Een separate piekbuffer kan de volledige warmtevraag van 24 uur opvangen. De seizoensopslag geeft warmte uit de zomer in de winter terug. Het geheel vormt een gesloten circuit. De warmte uit de buffer wordt daarom via een warmtewisselaar overgebracht naar het warmtenet, dat de warmte distribueert naar de woningen en het schoolgebouw.

Nu de pilot geslaagd is, gaat HoCoSto het hele dorp van warmte voorzien. Hiervoor is een warmteopslag van 1,5 hectare nodig. De backbone van het warmtenet loopt als een snelweg door het dorp loopt met een aftakking per hofje. Aan een kant van een rij blokwoningen gaat een stijgleiding omhoog om over de platte daken verder te lopen. Via de voormalige rookgasafvoer van de cv-ketel gaat de leiding naar binnen. Op de plek van de vroegere cv-ketel komt nu een afleverset.

Innovatie
De warmteopslag die HoCoSto aanbiedt heeft het bedrijf zelf ontwikkeld. Daarvoor wordt een goed geïsoleerde opslag ondergronds aangelegd. Een modulair, zogenoemd spaceframe geeft de opslag stevigheid. Er is daardoor geen betonnen wand nodig, terwijl de ruimte boven de waterbuffer toch als parkeerplaats, grasveld of speeltuin kan worden gebruikt.

HoCoSto heeft al meerdere projecten gerealiseerd, onder meer als warmteopslag voor een camping in het Brabantse Zundert en bij het Leidsche Rijn College in Utrecht. Het project in Nagele is wel de grootste tot nu toe. Hiervoor worden de zonnecollectoren dit keer boven de warmtebuffer geïnstalleerd, waardoor de bewoners zelf zonnepanelen op hun daken kunnen plaatsen. In 2024 moet het gehele project gereed zijn.

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×