Mischa Brendel
Energiebedrijf Greenpeace Energy en Gasunie starten in het Duitse Suderburg, circa tachtig kilometer ten zuiden van Hamburg, met het bijmengen van waterstofgas in het aardgasnet. In tegenstelling tot de proef die Gasterra, Stedin en Joulz onlangs op Ameland voltooiden, zullen Greenpeace Energy en Gasunie waterstofgas in het hogedruk- en niet het lagedruknet bijmengen.
De druk in dit netwerk varieert doorgaans van circa vijftig tot zeventig bar, afhankelijk van de afstand die het heeft afgelegd en of het net door een compressorstation is geleid. Deze druk levert volgens Chris Glerum, woordvoerder van Gasunie, geen extra risico’s op wat betreft het lekken van de kleine waterstofmoleculen: ‘Door Gasunie is er al onderzoek naar dit soort aspecten gedaan en hier kwamen geen extra risico’s in naar voren.’
Bovendien is het percentage waterstof dat bijgemengd wordt in eerste instantie heel klein, zo’n drie procent. Bij de proef op Ameland werd tot twintig procent bijgemengd en bleek uit laboratoriumproeven dat bijmengen tot dertig procent (maar dus wel onder veel lagere druk) ook nog veilig was. Het percentage van drie procent kan volgens Glerum echter wel opgevoerd worden: ‘Onderdeel van het onderzoek is het geleidelijk opvoeren van het bijmengen van waterstof. We hebben geen concreet eindpercentage.’ Een ander belangrijk verschil met de Ameland-proef is dat het hier niet om een pilotproject gaat. ‘We gaan gewoon draaien met de proefinstallatie; we hebben geen eindpunt’, aldus Glerum.
De proefinstallatie voor de waterstofproductie is in handen van Greenpeace Energy. De elektrolyser, die de windenergie omzet in waterstof, moet nog worden gebouwd. ‘De aanbestedingsprocedure voor de elektrolyser is net begonnen, dus ik kan nog niet zeggen hoe groot deze zal zijn en hoeveel waterstof we in Suderburg gaan produceren’, aldus Henrik Düker, woordvoerder van Greenpeace Energy.
De elektrolyser krijgt zijn energie van een nabijgelegen windpark in handen van Planet Energy, een dochteronderneming van Greenpeace Energy.
De complete installatie wordt eind 2013 in gebruik genomen.