Nieuws

Waterstoftrein geen serieuze optie meer voor Duitse deelstaat

De Duitse deelstaat Baden-Württemberg ziet de waterstoftrein niet meer als optie om de diesellocomotieven te vervangen. De installatie van bovengrondse elektriciteitsleidingen of hybride batterijtreinen is over een periode van 30 jaar veel voordeliger.

Dat blijkt uit een studie van onder meer vervoersanalist TTK en consultant Komobile.

“De deelstaat heeft in totaal 16 niet-geëlektrificeerde trajecten laten onderzoeken op het gebruik van lokale emissievrije spoorvoertuigen. In de meeste gevallen bleken batterijhybride treinen de beste oplossing”, aldus de deelstaat in het zuidwesten van Duitsland in een persbericht.

De keuze door de regionale vervoerder SFBW zal dus vallen op conventionele elektrische treinen met bovenleiding en op batterijhybride treinen, die worden aangedreven door een batterij die wordt opgeladen op baanvakken met bovengrondse elektriciteitsleidingen.

De deelstaat zal waterstof-brandstofceltreinen niet langer overwegen. “In een directe vergelijking kon deze technologie zich op geen van de onderzochte trajecten in Baden-Württemberg doen gelden – vanwege de infrastructuur en de operationele kenmerken.”

Een waterstoftrein heeft wel enkele voordelen: geringe effecten bij de invoering en tijdens het gebruik, en geen veranderingen in de spoorweginfrastructuur. De negatieve punten wegen echter zwaarder: dure vulstations, lage efficiëntie, hoog energieverbruik en hoge kosten, een mogelijk te kleine actieradius, beperkte beschikbaarheid van groene waterstof; en de noodzaak om de waterstofvulstations voortdurend bij te vullen.

De kosten van een waterstoftrein op maar een deel van het treinnetwerk zouden al veel hoger uitvallen. Op de Westfrankenbahn zou een trein op waterstof in 30 jaar 849 miljoen euro kosten, vergeleken met 506 miljoen euro voor een trein met een hybride batterij en 588 miljoen euro voor conventionele elektrische treinen.

Elders in Duitsland zal nog dit jaar juist de eerste 100% waterstofspoorlijn ter wereld worden geopend. Op de lijn Cuxhaven – Buxtehude worden alle 15 dieseltreinen voor passagiersvervoer eind dit jaar vervangen door H2-aangedreven modellen van Alstom.

Halverwege die 79 km lange route is al een waterstoftankstation geïnstalleerd. Het is echter de vraag hoe groen de waterstof zal zijn, aangezien de elektrolyse wordt aangedreven door het elektriciteitsnet en niet door hernieuwbare energiebronnen.

Onderwerp:
EnergieVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten