Rijkert Knoppers
Op 6 mei is bij waterbedrijf Oasen in Ridderkerk een omgekeerde osmose-installatie in een put officieel in gebruik genomen.
De verticaal geplaatste installatie, die zich halverwege de 200 m diepe put bevindt, gaat uit het zilte grondwater zout filteren en schoon zoetwater produceren. Deze zogeheten PURO-eenheid (Put met Reversed Osmose) zal in totaal 25 m3 permeaat per uur produceren.
Het betreffende waterbedrijf verwacht dankzij de in de ondergrond aanwezige waterdruk energie te kunnen besparen ten opzichte van een bovengronds opgestelde omgekeerde-osmose-installatie. Bij het project is behalve Oasen onder meer de TU Delft, grondboorbedrijf Haitjema en Logisticon Water Treatment betrokken.
‘Op twee andere plaatsen in ons land hebben vergelijkbare projecten plaatsgevonden’, vertelt projectmanager Ronald van den Berg van het in Groot-Ammers gevestigde Logisticon. ‘Bij alle projecten vindt zuivering van het grondwater plaats met behulp van omgekeerde osmose. Het verschil tussen ons project en dat van de anderen is, dat wij het omgekeerde osmoseÂproces in de put zelf toepassen, terwijl bij de andere twee projecten de zuiveringsÂinstallatie boven de grond staat. Daardoor zijn er twee putten met transportleidingen nodig om het water te kunnen onttrekken, zuiveren en opnieuw te infiltreren. Het voordeel is niet alleen dat het door ons omhoog gepompte water meteen geschikt is als drinkwater, we verwachten dat het energieverbruik ongeveer 40 % lager ligt.’
Bij alle drie de projecten komt concentraat vrij dat een hoger zoutgehalte heeft dan het brakke water dat oorspronkelijk uit de bodem kwam, maar door dit zilte afvalwater in diepere bodemlagen te infiltreren met een even hoog zoutgehalte, zijn de effecten op het milieu verwaarloosbaar, stellen de initiatiefnemers.