Nieuws
0

W+B meet lucht in Tbilisi

Christian Jongeneel

Witteveen+Bos heeft een opdracht verworven om in de Georgische hoofdstad Tbilisi de aanzet te geven voor een systeem om luchtkwaliteit te meten naar Europese normen.

Het betreft een pilot project. Concreet gaat het om de leverantie en installatie van één meetstation en ondersteuning in de vorm van training van lokale verantwoordelijken, zowel in de technische als de beleidsmatige aspecten van luchtkwaliteitsbeheer.

 

Witteveen+Bos voert het project uit samen met hardwareleverancier Envicontrol en DCMR, de milieudienst van de regio Rijnmond. DCMR brengt kennis in over beleid, maar ook over communicatie met bewoners over het belang van schone lucht.

 

Tbilisi beschikt momenteel wel over een meetnet, maar dit is sterk verouderd. Beroerde luchtkwaliteit, vooral als gevolg van slecht onderhouden auto’s uit de sovjettijd, is een groot probleem. Bij de kinderen die in de stad overlijden, is in bijna de helft van de gevallen een aandoening aan de luchtwegen de oorzaak. Een nieuw meetnet moet de regering het inzicht geven hoe de luchtvervuiling het beste bestreden kan worden. Eerder bleek al dat de plaatsing van stoplichten op een aantal strategische plaatsen de vervuiling in de omgeving sterk terugbracht.

 

Het project van Witteveen +Bos zijn partners maakt deel uit van een inspanning van de Nederlandse overheid om Oost-Europese landen te helpen aansluiting te vinden bij EU-praktijken. Het Nederlandse ministerie van Infrastructuur en Milieu subsidieert het project dan ook. De bedoeling is dat het begin 2013 is afgerond.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×