Benno Boeters
- Streefcijfer genegeerd
- Minister hoopt op zelfregulering
Sinds eind september mag Annemieke Nijhof zich Topvrouw van het jaar noemen. Dat is uitzonderlijk, want zij is niet alleen directeur, zij is ook nog eens ir. (chemische technologie, UT) en ze staat sinds 2012 aan het hoofd van een technisch bedrijf, ingenieursbureau Tauw. Daarnaast is ze commissaris bij waterbedrijf Evides en bij de Nederlandsche Bank.
Nijhof is een uitzondering. Het gaat niet goed met de participatie van vrouwen in de leiding van bedrijven. Volgens de Bedrijvenmonitor 2012-2015 (), veelzeggend getiteld ‘Topvrouwen in de wachtkamer’, is 9,6 % van de directieleden vrouw. En in de raden van commissarissen íets meer: 11,2 %.
Echter, gemiddelden zeggen niet zoveel. Van de 850 bedrijven (grote vennootschappen) die meededen aan het onderzoek (zo’n 1.150 bedankten), heeft 76,1 % geen enkele vrouw als bestuurder of directielid, en 63,3 % geen enkele vrouw bij de toezichthouders en commissarissen.
In Nederland geldt sinds 1 januari 2013 de wet Bestuur en Toezicht met een wettelijk streefcijfer: van elke drie bestuurders of commissarissen moet er één vrouw zijn. Maar daar lijken de meeste bedrijven niet warm of koud van te worden.
Ook in de academische wereld zijn vrouwen ondervertegenwoordigd in de top. Volgens de Monitor Vrouwelijke Hoogleraren is slechts 17 % vrouw. Terwijl bij de afstudeerders vrouwen in de meerderheid zijn (53 %), daalt hun aandeel naarmate de universitaire positie hoger wordt. Van de promovendi is 44 % vrouw, van docenten 38 % en van de hoofddocenten 26 %. Nederland staat op plaats vier van onder in de EU qua vrouwelijke professoren.
Minister Bussemaker (emancipatie) zet nog niet het ‘paardenmiddel’ van een verplicht quotum in, en hoopt op ‘zelfregulering’.