Benno Boeters
- Promotie TU Delft
- Grootschalig toepasbaar op zee
Het gebeurt al sinds de jaren tachtig in de VS en wat later ook in Nederlandse gasvelden op land: injectie van ‘oppervlakte actieve stoffen’ – zeep – in de gasproductieput. Dat verbetert de stroming en zorgt voor een 10 tot 15 % grotere opbrengst. Nieuw is dat deze techniek met het promotieonderzoek van Dries van Nimwegen nu voor het eerst wetenschappelijk is geanalyseerd.
‘Met mijn onderzoek heb ik de effecten van zeep op de gas-vloeistofstroming in de productieput voor het eerst wetenschappelijk beschreven. Ik begon als technisch natuurkundige, maar nu promoveer op 15 juni aan de TU Delft in stromingsleer.’
Een reservoir met aardgas bevat ook altijd water. Zolang de druk hoog is, komt het gas vanzelf naar boven. Dan komt het omslagpunt; de druk wordt te laag om water en gas naar boven te duwen en in de verticale productiebuis bouwt zich een waterkolom op: liquid loading. Zeepinjectie leidt tot vorming van schuim, dat lichter is dan water en wel met het gas boven komt.
‘Maar net als bij de afwas: zeep in het water betekent niet meteen dat het gaat schuimen. Daarvoor moet je roeren’, zegt Van Nimwegen. Hoe de schuimvorming verloopt in de productiebuis heeft hij onderzocht in zijn onderzoeksopstelling in het Kramerslab in Delft: drie perspex buizen van 18 m lang in verschillende diameters.
De Nederlands Aardoliemaatschappij (NAM), opdrachtgever van het project, wil met deze kennis de gaswinning op land en zee optimaliseren. De techniek kan nu op grote schaal op zee worden toegepast omdat hiervoor biologisch afbreekbare zeep beschikbaar is.