Nieuws
0

'Rendement groene grondstoffen omhoog’

René Didde

Een circulaire economie waarin de grondstoffen voor het grootste deel worden teruggewonnen uit afval, komt niet vanzelf.

Ondanks grote woorden van overheden en bedrijfsleven komt een circulaire economie zelfs in het grondstofarme Europa niet goed van de grond, constateert prof. Peter Rem van de TU Delft deze week in zijn oratie.

‘Het is aan universiteiten zoals TU Delft om fundamentele oplossingsrichtingen te bewerkstelligen. Het universitaire onderzoeksbudget is bescheiden, maar het bedrijfsleven kan instappen zodra zich veelbelovende rendementen aandienen.’ Rem trekt een parallel met de groene energie, die nu een investeringsrendement van 8 % haalt. ‘Dat is een echte markt geworden. Het schamele rendement van 1,5 % op groene grondstoffen moet omhoog.’

Rem en zijn onderzoeksteam van groep Resources & Recycling leverden al een veelbelovende vondst, die momenteel door het Nederlandse bedrijf Urban Mining Corp (UMC) marktrijp wordt gemaakt. ‘Het gaat om drie scheiders achter elkaar die een kunststofmix van verpakkingen- of elek­tronicaafval in elk vijf componenten kunnen scheiden. Door slim aan- en uitzetten van verschillende scheidingslijnen is de kunststofbrij in één klap in 5 x 5 x 5 ofwel 125 componenten te scheiden.’ Secundaire grondstoffen met 99 % zuiverheid en een hogere waarde zijn het gevolg.

Het betreft drie fysische scheidingsmethoden. In de eerste scheider wordt het tot zeer kleine deeltjes verpulverde plastic in een bak met magnetische vloeistof (magnetiet) gebracht. ‘Door er een permanente magneet onder te hangen, krijg je een gelaagde structuur op grond van de verschillen in dichtheid van de kunststoffen. Er kunnen tot wel tien verschillende lagen boven elkaar drijven in het magnetisch veld, waarna scheiding mogelijk is.’

De tweede en derde scheidingsmethode liggen nog bij een octrooigemachtigde.

Onderwerp:
DuurzaamheidMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×