Nieuws
0

'Zonnepanelen in 2015 concurrerend'

Mark van Baal

Elektriciteit uit zonnepanelen is in 2015 concurrerend met elektriciteit uit het stopcontact, zegt Wim Sinke, zonne-energie-expert bij Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN).

Over vijf jaar kost een kilowattuur zonnestroom ongeveer een kwartje. Elektriciteit uit zonnepanelen bereikt hiermee grid parity (gelijkheid met het elektriciteitsnet), zoals het in jargon heet.

 

‘Door een sterke concurrentie tussen zowel bedrijven als technologieën is de prijs van een zonnepaneel weer terug op de dalende lijn waar hij sinds de jaren tachtig zit,’ zegt dr. Wim Sinke, die sinds zijn afstuderen in 1981 met zonne-energie bezig is. De natuurkundige is naast zijn werk bij ECN hoogleraar duurzame energiesystemen aan de Universiteit Utrecht.

 

‘Eigenlijk is het geen nieuws’, zegt hij. ‘Een verdubbeling in het mondiale productievolume betekent namelijk al decennia een prijsreductie van twintig procent.’ Een paar jaar geleden ging de prijs echter omhoog, omdat de productiecapaciteit voor silicium voor zonnecellen achterbleef bij de sterk groeiende vraag. ‘Het tekort aan silicium is nu weg, waardoor dat prijsopdrijvende effect weg is.

Daarnaast is de concurrentie verscherpt door de komst van vele nieuwe spelers in Azië.’

 

In de periode dat de prijzen niet daalden, zijn de onderliggende kosten wel degelijk gedaald. Dat gebeurde door een combinatie van verschillende technologische verbeteringen, waaronder dunnere cellen – de dikte van een zonnecel is de afgelopen jaren gehalveerd – en verbeterde productietechnieken. Daarnaast heeft productiegroei voor aanzienlijke schaalvoordelen gezorgd.

 

Bovendien zijn de installatietechnieken verbeterd en de installateurs door ervaring efficiënter geworden. ‘Maar dat geldt vooral voor landen met een goed ontwikkelde markt’, verzucht Sinke. ‘Nederland, ooit voorloper, is teruggezakt door het ontbreken van effectieve marktstimulering en moet nu keihard werken om bij het peloton te komen.’

 

Een andere prijsdrukkende factor is de opkomst van dunnefilmcellen gebaseerd op cadmiumtelluride. Deze technologie concurreert hevig met de siliciumtechnologie. ‘Silicium wint op rendement, maar cadmiumtelluride heeft de aanval ingezet op prijs.’

Onderwerp:
EnergieICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×