Nieuws
0

3D-printers bieden hulp in coronacrisis

1c2ed88001a20867cec0c2501a046ff5af78ad24

Dorine Schenk

Vanwege de (dreigende) tekorten op het gebied van onder andere beademingsapparatuur door de coronacrisis schakelen niet-medische bedrijven over op de productie van essentiële onderdelen. 3D-printers spelen hierin een belangrijke rol.  

In het Verenigd Koninkrijk hebben meer dan 60 bedrijven, waaronder autofabrikant Vauxhall en vliegtuigbouwer Airbus, gereageerd op de oproep van premier Boris Johnson waarin hij om hulp vraagt bij de productie van 20.000 beademingsapparaten in twee weken, schrijft The Guardian.

De beademingsapparaten zijn waarschijnlijk nodig als het aantal besmettingen met het coronavirus blijft toenemen. Mensen die besmet zijn, worden opgenomen in het ziekenhuis als de ziekte zich ontwikkeld tot een zware longontsteking waardoor ze ademhalingsproblemen krijgen. Ze moeten dan aan de beademing om voldoende zuurstof te krijgen.  

Vauxhall en Airbus hebben toegezegd onderdelen voor de beademingsapparatuur te gaan 3D-printen om zo de fabrikanten van beademingsapparatuur te ondersteunen. Vauxhall biedt ook aan om de apparaten in elkaar te zetten. ‘Wij zijn experts in assemblage en efficiënte massaproductie’, zei Helen Foord van Vauxhall tegen The Guardian. Hiervoor zou gebruik gemaakt kunnen worden van de verfafdeling van de fabriek omdat daar dezelfde gecontroleerde omgeving is als die vereist is voor de productie van medische apparatuur.

3D-printbedrijven in Noord-Italië sprongen eerder deze week al bij toen een ziekenhuis in Brescia dringend zogeheten Venturi-kleppen (die zuurstofmaskers verbinden met de beademingsapparatuur) nodig had op zulke korte termijn dat de leverancier ze niet kon leveren.

Een redacteur van regionale media riep daarop de hulp in van 3D-printbedrijven. Een daarvan bracht een 3D-printer in het ziekenhuis en kreeg het voor elkaar om het onderdeel in enkele uren tijd te herontwerpen en te printen. De volgende dag (zaterdag 14 maart) draaide de eerste beademingsmachines met de 3D-geprinte kleppen.

3D-printen is duurder dan massaproductie en in het geval dan medische onderdelen is het belangrijk dat de producten aan alle medische eisen voldoen. Maar in geval van nood kunnen 3D-printers uitkomst bieden door snel en precies specialistische onderdelen te produceren.

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten