Nieuws
0

4 mln voor nieuwe slimme materialen

Indra Waardenburg

Onder leiding van de TU Delft richt een consortium van zeventien partijen (acht ontwerpbureaus, vier universiteiten, een onderzoeksinstituut en vier aanvullende partners) uit negen verschillende landen zich de komende 3,5 jaar op de ontwikkeling van slimme materialen voor producten in de zorg.

Hiervoor stelt de Europese Unie 3,98 miljoen euro beschikbaar. ‘Healthy Aging is een van de speerpunten in Brussel. Wij starten ons project dan ook op het gebied van zorg en welzijn, maar uiteraard houden we ook oog voor andere domeinen’, vertelt dr.ir. Erik Tempelman, projectcoördinator en universitair hoofddocent aan de TU Delft.

Voor het ontwikkelen van de nieuwe slimme materialen maken de ontwerpers en materiaalkundigen gebruik van zogenaamde piëzo plastics (die de TU Delft onlangs ontwikkelde) en organische leds. Tempelman: ‘Beide materialen zijn dun, flexibel en vervormbaar en kunnen daarnaast naadloos in een product verwerkt worden.’ De materialen hebben volgens Tempelman een groot potentieel voor verschillende zorgproducten, zoals drukgevoelige inlegzolen die helpen bij revalidatie, alarmbellen voor doven of een intuïtief te bedienen bloeddrukmeters. ‘Dit soort producten zijn tot nu toe vaak hard en klinisch ontworpen en nodigen niet uit tot gebruik.’

Binnen het project stelt de TUD twee promovendi aan en ook aan de Engelse Brunel University zijn twee promovendi betrokken. Verder kunnen veel studenten meewerken aan de ontwikkeling van de slimme materialen. ‘Zo sla je twee vliegen in één klap, of eigenlijk drie. De studenten hebben een high tech afstudeerstage, ze verrichten nuttig werk en de kennis wordt verder verspreid’, zegt Tempelman.

Voor een versnelde marktopname hanteert het consortium het open innovation-model. Materiaalproducenten en bedrijven in de maakindustrie kunnen meekijken en werken mee met het consortium. ‘We hebben deze bedrijven bewust niet in het consortium opgenomen om te voorkomen dat we in een technologische fuik terechtkomen’, vertelt Tempelman.

Onderwerp: Vervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten