Nieuws

Zien: BlackBird gaat de lucht in zónder propellers en voltooit eerste testvlucht

BlackBird CycloTech
© CycloTech

Eind vorig jaar kondigde CycloTech een baanbrekende eVTOL aan: de BlackBird. De eerste testvlucht stond gepland voor het eerste kwartaal van 2025. Die vlucht is nu voltooid – en daar zijn beelden van.

Eind maart steeg de BlackBird voor het eerst op tijdens een succesvolle testvlucht. En dat deed hij zonder traditionele propellers. Het geheim? Zes revolutionaire CycloRotors. Roterende cilinders die in alle richtingen stuwkracht genereren.

Het resultaat is niet alleen een technisch hoogstandje, maar ook een fascinerend visueel spektakel.

De beelden kan je onderaan het artikel bekijken.

Een futuristisch ontwerp dat écht vliegt

Op 27 maart 2025 voltooide de BlackBird zijn eerste testvlucht op een EASA-gecertificeerd vliegveld. Het onbemande toestel van 340 kilogram is meer dan alleen een experimenteel toestel: het is een technologisch demonstratiemodel van wat CycloTech ziet als de toekomst van stedelijke luchtmobiliteit.

De vlucht is niet alleen een mijlpaal omdat de BlackBird daadwerkelijk van de grond kwam, maar ook omdat het slechts elf maanden duurde van eerste ontwerp tot lift-off. Een ongekend tempo in de luchtvaartwereld.

De BlackBird ziet er erg futuristisch uit. © CycloTech

“De BlackBird is geen prototype, het is een vliegend testplatform voor de luchtvaart van morgen,” aldus CTO Tahsin Kart.

Vliegen zonder rotorbladen

In plaats van traditionele rotorbladen gebruikt CycloTech cilindervormige rotors met korte, kantelbare bladen. Terwijl deze CycloRotors draaien, kunnen de bladen in real time van hoek veranderen, wat betekent dat de stuwkracht in álle richtingen kan worden gestuurd – zonder dat het toestel hoeft te kantelen.

Het ontwerp doet denken aan Voith-Schneider propellers uit de scheepvaart, maar dan in de lucht. Het resultaat is een soort zwevende drum met enorme manoeuvreerbaarheid – en dat alles met een visuele stijl die zo uit een Blade Runner-film lijkt te komen.

CycloRotor CR-42. © CycloTech

Commercialisering

Hoewel de BlackBird zelf waarschijnlijk nooit een consumentenmodel wordt, is het een belangrijk bewijs van een werkend concept. Het commerciële doel ligt bij de CruiseUp, een tweezits eVTOL die naar verwachting rond 2035 klaar moet zijn voor de markt. Met een topsnelheid van 150 km/u en een bereik van 100 km mikt CycloTech op stedelijk vervoer – een soort vliegende elektrische scooter.

Maar belangrijker nog: CycloTech richt zich op het licenseren van zijn unieke aandrijftechnologie voor een breed scala aan toepassingen. Denk aan:

  • Drones met extreme precisie
  • Reddingsvoertuigen voor moeilijk bereikbare gebieden
  • Vliegende medische capsules
  • Mogelijk zelfs defensietoepassingen
De CycloTech CruiseUp, een tweezits eVTOL. © CycloTech

Eerst zien, dan geloven

Technologisch indrukwekkend. Visueel buitenaards. En mechanisch uniek. De BlackBird laat zien hoe de toekomst eruit zou kunnen zien – met draaiende drums in plaats van wieken.

Bekijk de video van de testvlucht en oordeel vooral zelf: is dit sciencefiction, of het begin van een nieuw hoofdstuk in de (persoonlijke) luchtvaart?


Toch blijft het publiek sceptisch, mede omdat CycloTech het geluid in de video (vermoedelijk bewust) achterwege laat. De reacties onder de video zijn dan ook niet mals:

Ze spelen het geluid niet af omdat het klinkt als 400 blenders.

Eén van de spottende reacties onder de video.

Dit soort reacties duiken vaker op bij video’s als deze. Zo kreeg ook de JETSON One destijds flink wat kritische commentaren te verduren.

De geluidsproductie van deze vliegende ‘auto’s’ blijft dan ook een belangrijk aandachtspunt. Zeker in stedelijke omgevingen, waar geluidsoverlast snel tot klachten leidt, is de akoestiek van dit type eVTOL cruciaal – misschien wel net zo belangrijk als veiligheid en bereik.

Nog geen dagelijkse realiteit

De eerste vlucht van de CycloTech BlackBird markeert een belangrijke stap in de ontwikkeling van alternatieve luchtvaarttechnologie. Toch blijft het voor nu een technologische demonstratie die dient om aan te tonen wat de CycloRotor-aandrijving kan.

Voor nu blijft het bij dromen, demonstraties en experimentele vluchten. Maar als de BlackBird iets bewijst, is het wel dat de toekomst van vliegen er verrassend anders kan uitzien.

Onderwerp:
InnovatieVervoer

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten