Nieuws
0

Aandoenlijke robot

Thomas van de Sandt

De NWO-KNAW Eurekaprijzen voor Wetenschapscommunicatie 2015, volgende week vrijdag uitgereikt tijdens het evenement Bessensap, gaan dit jaar naar de documentaire Ik ben Alice en De Universiteit van Nederland.

Alice is een zorgrobot, ontwikkeld door wetenschappers van de VU Amsterdam. De robot is bedoeld als hulp voor alleenwonende ouderen; niet om koffie te zetten of te helpen met lopen, maar puur voor het nodige sociale contact. Documentairemaker Sander Burger volgde een proef waarbij de robot bij drie bejaarde vrouwen wordt geplaatst: mevrouw Remkes, mevrouw Van Wittmarschen en mevrouw Schellekens-Blanke.

Aanvankelijk zijn zowel de proefkonijnen zelf, hun familie als de overige hulpverleners sceptisch over de robot, maar langzaam maar zeker ontdooien de dames en gaan ze hele gesprekken aan met Alice. Het levert een tegelijkertijd ontroerende en schrijnende documentaire op, met hier en daar een hilarische scène. Daarnaast geeft het een goed beeld van de huidige stand van de techniek op dit gebied en de uitdagingen die er nog zijn. De documentaire toert momenteel door heel het land. Via onderstaande link is de agenda te raadplegen.

De andere Eurekaprijs-winnaar – de Universiteit van Nederland – is al eerder in deze rubriek aan bod geweest. Het concept: vooraanstaande Nederlandse wetenschappers praten in een bomvolle nachtclub Air in Amsterdam ruim een uur over hun vakgebied, dit populair wetenschappelijke hoorcollege wordt in stukjes geknipt en elke werkdag wordt een nieuw deel online gezet, gratis door iedereen te bekijken.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×