Teake Zuidema
Amerika beschuldigd Huawei van cyberspionage en diefstal van intellectueel bezit. Europarlementariër Caroline Nagtegaal zegt dat Huawei welkom is in de Europese 5G, mits het zich aan de regels houdt.
President Trump tweette onlangs: ‘Ik wil dat de VS de strijd om G5 wint door eerlijke competitie, niet door het blokkeren van technologieën die verder ontwikkeld zijn.’ Dat heeft de VS niet belet om voluit ten strijde te trekken tegen het Chinese Huawei. Amerikaanse diplomaten voeren een agressieve, maar weinig succesvolle campagne tegen het gebruik van Huaweis 5G-technologie in Westerse telecomnetwerken.
In januari startte het Amerikaanse ministerie van Justitie eveneens een rechtszaak tegen Huawei wegens pogingen tot het stelen van intellectueel bezit van T-Mobile, een zaak die teruggaat tot 2012. Amerika wil verder dat Canada Meng Wanzhou, de chief financial officer (CFO) van Huawei, uitlevert: zij wordt beschuldigd van bankfraude en het ontduiken van het handelsembargo tegen Iran.
Met een marktaandeel van ongeveer 27 % is Huawei de grootste leverancier van communicatieapparatuur ter wereld. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo is de 5G-technologie van Huawei een Chinees paard van Troje om data te onderscheppen en door te spelen naar het Chinese ministerie voor Staatsveiligheid. Pompeo dreigt geen geheime informatie meer te zullen delen met bondgenoten die toch 5G-zaken doen met Huawei. Tot nu toe hebben alleen Australië en Nieuw Zeeland Huawei verbannen uit zijn 5G-netwerken.
Caroline Nagtegaal meent ook dat de toenemende aanwezigheid van China binnen de Europese Unie een veiligheidsrisico vormt. ‘De Chinese wetten verplichten bedrijven om alle informatie, indien de Chinese overheid daar om vraagt, zomaar door te geleiden’, zegt de Europarlementariër voor de VVD. ‘Daarnaast kan de Chinese overheid hierdoor gemakkelijk intellectueel eigendom van andere landen stelen.’ Nagtegaal was een van de indieners van een recentelijk aangenomen resolutie die spelregels formuleert waaraan bedrijven uit niet-EU-landen zich binnen de EU moeten houden.
Het gaat Nagtegaal te ver Huawei uit te sluiten. Zij stelt dat momenteel twee Europese bedrijven – Nokia en Ericsson – en Huawei ervoor kunnen zorgen dat de EU voor 2020 of 2021 de uitrol van 5G grotendeels kan realiseren. ‘Als wij ervoor kiezen om Huawei uit te sluiten van deze uitrol, brengt dat onze 5G-doelen in gevaar. Dit heeft tot gevolg dat Europa niet meer de wereldspeler kan zijn op digitaal gebied, die wij zo graag willen zijn.’ Het is daarbij wel interessant te weten dat ook Nokia en Ericsson een groot deel van hun hard- en software in China produceren.
Huawei is geen staatsbedrijf en oprichter en CEO Ren Zhengfei zei onlangs in een interview met CNN dat hij zijn bedrijf liever opheft dan mee te werken aan Chinese cyberspionage. Hij heeft in de VS een rechtszaak aangespannen tegen de Defense Authorization Act van 2018 die het Amerikaanse overheidsinstanties verbiedt technologie van Huawei te gebruiken. Verder eist Ren dat Canada Meng laat gaan. Meng is niet alleen CFO van Huawei, maar ook de dochter van Ren.
Hoe reëel is de Amerikaanse angst? Robert Williams, directeur van het Paul Tsai China Center aan de Yale University, zegt in een e-mail dat Westerse inlichtingendiensten het er wel over eens zijn dat Huawei een risico is. ‘De meningen verschillen enorm over hoe beheersbaar dat risico is’, aldus Williams. Zo is het Britse National Cyber Security Center ervan overtuigd dat het eventuele achterdeurtjes in Huaweis software kan opsporen en onschadelijk kan maken.
Nagtegaal noemt een aantal initiatieven die ervoor kunnen zorgen dat het risico van niet-EU-technologie beperkt wordt waaronder het creëren van een EU-cybercentrum in iedere lidstaat. ‘Momenteel zijn lidstaten bezig om het EU-veiligheidskeurmerk in te voeren voor apparaten en diensten’, aldus Nagtegaal. ‘Als het gaat om vitale infrastructuur, en wat mij betreft valt het 5G-netwerk daaronder, dan moeten apparaten eerst dat keurmerk hebben voordat het onze markt op komt.’ Het maakt Nagtegaal dan niet uit of het logo van Huawei, Apple of Nokia erop staat.
Gefrustreerd door het gebrek aan Europese medewerking, zoekt de VS ook naar andere mogelijkheden Huawei dwars te zitten. Zo overweegt men Amerikaanse bedrijven te verbieden om componenten, zoals microchips en software, te leveren die Huawei nodig heeft. Huawei heeft als reactie hierop al een eigen besturingssysteem ontwikkeld voor smartphones en computers. Het bedrijf wil dit gebruiken wanneer het niet langer in staat is Android of Windows in te zetten.
De argumenten tegen Huawei zijn vertroebeld door de Amerikaanse president. Trump tweette doodleuk de mogelijkheid dat de VS de aanklachten tegen CFO Meng zou laten vallen als onderdeel van een goede handelsovereenkomst met China. Hij leek hiermee te erkennen dat Meng in feite een gijzelaar is in het handelsconflict tussen Washington en Beijing.
De diefstal van intellectuele rechten door Chinese bedrijven is een groot obstakel bij de onderhandelingen over een handelsakkoord tussen de VS en China. Huawei heeft een slechte naam op dit gebied. In 2002 schikte het bedrijf buiten de rechtbank om met Cisco Systems, omdat het illegaal code van het Amerikaanse bedrijf had gekopieerd. Sindsdien zijn Amerikaanse bedrijven, in tegenstelling tot de meeste Europese telecombedrijven, zeer terughoudend. Huaweis technologie zit in de VS alleen in een aantal kleinere, rurale netwerken. Huawei investeert ondertussen meer dan welk ander technologiebedrijf in R&D. Het zette in 2018 een wereldrecord door niet minder dan 5.405 patenten aan te vragen bij de World Intellectual Property Organization (WIPO). De nummer 2 op de lijst, het Japanse Mitsubishi Electric, volgde op grote afstand met 2.812 patentaanvragen.