Nieuws
0

Algen dragen bij aan bitumenproductie Icopal

Mischa Brendel

De Nederlandse vestiging van Icopal, een Deens concern en producent van dakbedekking, heeft samen met Algaecom en de Hanzehogeschool Groningen met succes een proef afgerond waarbij een deel van de CO2-uitstoot van de fabriek wordt afgevangen om algen te laten groeien. Uit deze algen wordt vervolgens materiaal voor de productie van nieuw bitumen geoogst. De pilotinstallatie betreft een proof of concept.

Algaecom bouwde vorig jaar een proefinstallatie op het terrein van Icopal. Deze installatie, die een oppervlakte van 100 m2 beslaat, bestaat behalve een CO2-afvanger die de koolstofdioxide van een olieheater afvangt, uit tien transparante zakken van 12 m lengte met hierin zout water en monoculturen van algen. De algen, die het CO2 als voeding gebruiken, verdubbelen zich elke 36 tot 48 uur, waarna een deel van de algen wordt geoogst.

Vervolgens is het mogelijk om de algen te drogen of om direct stoffen uit de algen te extraheren, legt Frits Zandvoort, r&d-manager bij Icopal, uit. ‘Wanneer we de algen drogen, dan kunnen we de bitumenachtige substantie er meteen uit winnen.’ Deze olie is vervolgens bruikbaar als toeslagstof bij het fabriceren van nieuw bitumen uit oud bitumenmateriaal. ‘Maar we kunnen de olie ook uit de algen extraheren, samen met andere stoffen die weer bruikbaar kunnen zijn voor bijvoorbeeld de voedingsindustrie’, vervolgt Zandvoort.

Icopal verzamelt onder meer oude dakbedekking die bitumen bevat. Het bedrijf verhit dit materiaal en zeeft het onder hoge druk, om materialen als grind en metaal te verwijderen. De vloeistof die overblijft, is gerecycled bitumen dat met gewoon bitumen bijgemengd kan worden voor de productie van nieuwe dakbedekking.

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten