Nieuws
0

Alliander zet in op innovatief ingenieurswerk

In samenwerking met Alliander

Sinds overheid, bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties met elkaar afspraken dat Nederland in het jaar 2020 voor veertien procent op duurzame energie moet draaien, is duidelijk dat de energiesector spannende jaren tegemoet gaat. Er is heel veel werk aan de winkel, dat ook een beroep doet op de innovatieve denkkracht van ingenieurs, of die nu op mbo-, hbo- of universitair niveau zijn opgeleid.

‘Voor een netwerkbedrijf als Alliander betekent dit dat onze positie op de arbeidsmarkt ingrijpend verandert’, zegt Roeland van Laer, manager van Allianders Career Centre. ‘Om onze maatschappelijke opdracht waar te maken, zullen we immers meer dan ooit moeten innoveren om het Nederlandse energienetwerk op de toekomst voor te bereiden. Daarvoor hebben we ingenieurs en technici op alle niveaus nodig.’

Een uitdaging is bijvoorbeeld het snel groeiende aantal mensen dat zonnepanelen op het dak heeft en bij zonuren elektriciteit wil terug leveren aan het net. Dit vraagt om forse aanpassingen in een netwerk dat ooit ontworpen is om vanuit een klein aantal centrales aan huishoudens te leveren. Een andere uitdaging: hoe zorgen we dat de spanning in het netwerk stabiel blijft als Nederlanders in de toekomst massaal hun elektrische auto inpluggen als ze om half zes thuiskomen?

Een wereldprimeur hoopt Alliander, dat voor ongeveer een derde van alle Nederlanders de netwerkaansluitingen (gas/elektriciteit) verzorgt, te behalen met de aanleg van een gelijkstroomnetwerk op het nieuwe bedrijventerrein Lelystad Airport Businesspark.

Zo’n primeur vraagt uiteraard om ontwerpers die voorbij de standaardoplossingen kunnen denken. Alliander creëert daarvoor nieuwe functies, zoals data-analist en business consultant, mensen die kennis over ondernemerschap, digitalisering en robotisering het bedrijf binnen brengen. Al die innovatieve ideeën moeten niet alleen bedacht, maar ook uitgevoerd worden. Alliander heeft dan ook evengoed behoefte aan engineers, uitvoerders, monteurs en projectmanagers. Op dit moment zijn er ruim honderd vacatures.

Van Laer: ‘We realiseren ons dat wij niet alleen verwachtingen hebben van onze medewerkers, maar zij ook van ons. Daarom investeren we in ons personeel. Dat gaat om primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, maar ook om opleidingen en persoonlijke ontwikkeling. Als modern bedrijf werken we met een vaste kern en een flexibele schil daaromheen, maar we zorgen dat iedereen zoveel mogelijk op dezelfde manier bij de organisatie betrokken is.’

Het diversiteitsbeleid was een van de redenen waarom Ingrid Thijssen, chief operating officer bij Alliander, de titel Topvrouw van het Jaar 2016 binnensleepte. Het sterkt Alliander in de overtuiging dat het een aantrekkelijke werkgever is voor ingenieurs en andere technici die van een uitdagende klus houden.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×