Nieuws
0

Amerikanen bouwen zonnecentrale in China

Boris van Zonneveld

In het noordwesten van China realiseert het Amerikaanse BrightSource Energy het Delingha Project. Het is onderdeel van ’s werelds grootste concentrated solar power (csp) testprogramma, met de ambitie een opgesteld vermogen van 1,35 GW te installeren.

BrightSource Energy is een van de grootste bedrijven ter wereld op het gebied van thermische zonne-energie. Het is bekend van de Ivanpah- zonnecentrale in de Californische Mojave-woestijn, met 173.500 bewegende spiegels op een oppervlakte 14,2 km2 en een opgesteld vermogen van 392 MW.

Ook in het Delingha Project reflecteren de met de zon meebewegende spiegels (heliostaten) het zonlicht naar ketels in 140 m hoge torens. Het gebundelde zonlicht verhit water in de ketels en creëert zo zeer hete stoom. Die wordt naar een turbine geleid waar de elektriciteit wordt opgewekt. Daarna wordt de stoom weer afgekoeld zodat het water kan worden hergebruikt. Het vermogen per toren is 135 MW.

‘Voor deze laatste stap maken we gebruik van dry cooling-technologie’, zegt David Ramm, directeur van BrightSource Energy. ‘Hierbij wordt lucht in plaats van water gebruikt om de stoom af te koelen. Dit vermindert het waterverbruik met meer dan 90 % in vergelijking met conventionele koelmethoden.’

De elektriciteit uit geconcentreerde zonnewarmte moet ook het Chinese hoogspanningsnet stabieler maken, doordat de centrale al naar gelang de vraag stroom kan leveren of tijdelijk opslaan. ‘Geconcentreerde zonne-energie met opslag helpt om de betrouwbaarheid van de elektriciteitsvoorziening te garanderen’, zegt Ramm.

Csp is volgens hem nog niet uitontwikkeld. ‘Dit programma is van ongekende omvang. Daardoor zal het voor kostenreducties zorgen in de hele csp-keten en het concurrentievermogen van thermische zonne-energie in de hele wereld vergroten.’ Voor het Delingha Project geldt een terugleververgoeding van € o,156 per kilowattuur gedurende twintig jaar. Delingha wordt naar verwachting eind 2018 operationeel.

Onderwerp:
DuurzaamheidEnergieMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×