Nieuws
0

Anatomische 3d-atlas van het bekken

Hilde de Laat

Altijd al benieuwd geweest waar je blaas precies in je lichaam zit? Neem dan nu een online kijkje in de anatomische atlas.

Onderzoeker Noeska Smit ontwikkelde voor haar promotie aan de TU Delft samen met het LUMC en Annelot Kraima een gratis toegankelijke, online virtuele 3d-atlas om zenuwen in het bekken zichtbaar te maken voor de chirurg.

De website toont het bekken van een vrouw, waarbij botten, organen, spieren, bloedvaten en zenuwen met een simpele muisklik (on)zichtbaar kunnen worden gemaakt. De 3d-afbeelding is draaibaar, de 2d-plaatjes geven aan waar de organen zich precies bevinden ten opzichte van het lichaam.

De tool biedt uitkomst tijdens preoperatieve chirurgische planning, vooral bij de behandeling van endeldarmkanker. Een mri-scan van de patiënt kan worden vergeleken met de atlas, om de zenuwgebieden nauwkeurig in kaart te brengen. Zo wordt de kans op zenuwbeschadigingen in de bekken tijdens de operatie verkleind, wat de kans op incontinentie en seksuele problemen doet afnemen.

Daarnaast kan de atlas dienstdoen om patiënten uitleg te geven over de risico’s van een operatie en als educatieve tool voor geneeskundestudenten. Maar ook voor de normale mens is de anatomische atlas interessante kost, mits je het Engelstalige jargon begrijpt. Goede ogen moet je overigens wel hebben, vooral de 2d-plaatjes zijn vrij klein en inzoomen is helaas niet mogelijk. Ook jammer: enkel het vrouwelijke bekken is vooralsnog beschikbaar.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×