Nieuws
0

Apple Watch signaleert coronabesmetting zeven dagen eerder

Mark van der Heijden

De hartslagvariabiliteit (HRV) van een persoon kan, gemeten door een Apple Watch, al zeven dagen voor een positieve test aangeven of die persoon besmet is met het coronavirus. Dat hebben onderzoekers van de medische instelling Mount Sinai in New York ontdekt.

In het in Journal of Medical Internet Research gepubliceerde onderzoek hebben honderden medewerkers van Mount Sinai Health System tussen april en september 2020 een Apple Watch gedragen. De Apple Watch legde de HRV vast, de variatie in de tijdsintervallen tussen de hartslagen, terwijl de medewerkers ook dagelijks vragen via een app beantwoordden.

De HRV is de tijdspanne tussen elke bons van de hartslag. Deze wordt direct beïnvloedt door het autonome zenuwstelsel. Veranderingen hierin zijn gebruikt om te voorspellen of een medewerker besmet was met het coronavirus of andere symptomen had. Denk hierbij bijvoorbeeld aan droge hoest, niezen, keelpijn, hoofdpijn, kortademigheid, verlies van reuk of smaak, en jeukende ogen.

‘Deze studie belicht de toekomst van digitale gezondheid’, zegt Robert P. Hirten, assistenthoogleraar geneeskunde aan de Icahn School of Medicine van Mount Sinai. ‘Het laat zien dat we deze technologieën kunnen gebruiken om beter in te spelen op evoluerende gezondheidsbehoeften, wat ons hopelijk zal helpen om het beheer van ziekten te verbeteren. Het ontwikkelen van een manier om mensen te identificeren die mogelijk ziek zijn zelfs voordat ze weten dat ze besmet zijn, zou een doorbraak betekenen in het beheer van COVID-19.’

Zeven tot veertien dagen na de diagnose met COVID-19 begon het HRV-patroon te normaliseren en verschilde dit niet langer statistisch van de patronen van degenen die niet besmet waren.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×