Nieuws

AquaBattery haalt 6 miljoen euro op voor batterij op zoutwater

AquaBattery heeft onlangs een investeringsronde van 6 miljoen euro succesvol afgesloten, wat een belangrijke stap is in hun streven naar innovatie in langdurige energieopslag (LDES) oplossingen op basis van zoutwater. Deze financiering markeert een belangrijk moment voor het bedrijf op hun weg naar een duurzame, betaalbare energietoekomst in Europa tegen 2026.

Innovatieve oplossingen voor energieopslag

Het opgehaalde kapitaal zal worden gebruikt voor de ontwikkeling van AquaBattery’s eerste gestandaardiseerde batterijmodule. “Dit kapitaal zal de ontwikkeling van onze eerste gestandaardiseerde batterijmodule versnellen en het aantrekken van toptalent voor ons team bevorderen,” aldus Jiajun Cen, CEO en medeoprichter van AquaBattery.

AquaBattery werkt aan een revolutionaire flowbatterij die schone elektriciteit kan opslaan in keukenzout en water voor 8 uur of langer. Wanneer de batterij wordt opgeladen, zet het zoutwater om in zuur en base, en keert het proces om bij het ontladen. Later dit najaar plant het bedrijf de lancering van zijn vierde pilotbatterij in Delft.

De rol van LDES in de energietransitie

Met het streven van de Europese Unie om tegen 2030 de capaciteit voor hernieuwbare energie te verdrievoudigen, speelt LDES een cruciale rol in het bieden van intra-dagelijkse, meerdaagse en seizoensgebonden flexibiliteit. “Langdurige energieopslag zal een hoeksteen worden voor het integreren van hernieuwbare energie in het net, het oplossen van netwerkcongestie en het versnellen van industriële decarbonisatie,” voegt Bram Sprangers van Invest-NL toe.

Maatschappelijke en milieuvoordelen

Naast de bijdrage aan een netto-nulenergiesysteem, creëert het gebruik van keukenzout en water door AquaBattery sociale en milieutechnische voordelen in Nederland en daarbuiten. Nathal van Rijn, directeur van InnovationQuarter, zegt: “We investeren graag in een duurzaam opslagsysteem dat weinig milieubelasting heeft en een groot potentieel biedt om de batterijcapaciteit in de komende jaren wereldwijd te vergroten.”

Een blik op de toekomst

De betrokkenheid van investeerders zoals EIT InnoEnergy, InnovationQuarter, Invest-NL, Init Power en een groep business angels onderstreept het vertrouwen in de technologie en de toekomstige marktkansen. “Het bevestigt de sleutelrol die we verwachten dat flowbatterijen gaan spelen in ons toekomstige energiesysteem nu de technologie commercieel levensvatbaar begint te worden,” merkt Roel van Diepen, investeringsdirecteur van EIT InnoEnergy Benelux, op.

Deze investering in AquaBattery illustreert een groeiende erkenning van de waarde van duurzame en innovatieve energieopslagtechnologieën, essentieel voor een duurzame toekomst.

Onderwerp:
DuurzaamheidEnergie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×