Nieuws
0

ASML koopt, NXP verkoopt

Erwin Boutsma

  • Twee miljardendeals
  • Beurs reageert lauw

De afgelopen week kende twee miljardendeals rond de twee grootste Nederlandse bedrijven in de halfgeleiderindustrie: NXP verkoopt de divisie van ‘bulkchips’ voor € 2,45 miljard aan twee Chinese investeringsmaatschappijen en ASML koopt een Taiwanese maker van controle-apparatuur voor € 2,75 miljard.

De deal van NXP is ingegeven door de wens van het bedrijf om zich meer te richten op het ontwikkelen en verkopen van relatief complexe chips voor veeleisende toepassingen, ondergebracht in de divisie High-Performance Mixed Signal. De divisie Standard Product Business, dat al langer in de etalage stond, past niet meer in die strategie, zo laat het bedrijf in een persbericht weten. Het afgestoten bedrijfsonderdeel, dat vorig jaar een omzet had van € 1,1 miljard, zal verdergaan onder de naam Nexperia en krijgt het hoofdkantoor in Nijmegen. De 11.000 medewerkers, waarvan het overgrote deel in het buitenland werkt, behouden hun baan.

ASML bewandelt de omgekeerde weg en kondigde aan Hermes Microvision Inc (HMI) over te nemen. Het Taiwanese bedrijf ontwikkelt en produceert machines die chips kunnen controleren op fouten. ASML beschikt zelf ook over middelen (op basis van licht) om die controles te doen, maar de technologie van HMI (op basis van elektronenbundels) complementeert dat, aldus ASML in een persbericht. Het belang van dergelijke controles wordt steeds groter nu chips toenemen in complexiteit en de details steeds kleiner worden. De bedrijven werken al twee jaar samen, maar denken een sterkere marktpositie te krijgen als ze verdergaan als één bedrijf.

HMI heeft slechts 700 werknemers en draaide in 2015 een omzet van € 182 miljoen; dat ASML toch zoveel geld over heeft voor het bedrijf, betekent dat het de producten en de kennis van HMI hoog waardeert. De beurs is daar nog niet zo zeker van: het aandeel daalde een dag later licht.

Onderwerp:
ElektrotechniekICTIndustriële automatiseringMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×