Nieuws
0

Astron en IBM ontwikkelen supercomputers

Thomas van de Sandt

‘Wij staan met de sterrenkunde altijd als eerste aan de grens van de bestaande techniek’, zo introduceert Marco de Vos, managing director van het Nederlands instituut voor radioastronomie Astron, de nieuwe onderzoekssamenwerking met IBM die moet leiden tot een nieuwe generatie supercomputers.

Want als de techniek nog niet bestaat, moet je die zelf maar ontwikkelen, zo moet het onderzoeksinstituut gedacht hebben. Daarom richten beide partijen nu het Center for Exascale Technology op; een centrum gehuisvest bij Astron in Dwingeloo, waar de komende vijf jaar zo’n 35 postdocs en promovendi onderzoek gaan doen naar extreem snelle en – vooral – energiezuinige computersystemen.

Het onderzoek, genaamd DOME, staat in het teken van de internationale Square Kilometre Array (SKA), een enorme radiotelescoop die in 2024 in Zuid Afrika of Australië moet verrijzen. De telescoop, waaraan Astron een belangrijke bijdrage levert, is samengesteld uit een grote hoeveelheid antennes en produceert zo’n enorme datastroom dat huidige supercomputers dat niet aan zouden kunnen. ‘Als je het huidige wereldwijde internetverkeer per dag neemt en dat vermenigvuldigt met twee, dan kom je in de buurt van de hoeveelheid data die dagelijks zal worden verzameld door SKA. Dit is een extreme vorm van big data analytics’, aldus Harry van Dorenmalen, bestuursvoorzitter van IBM Europa. De computersystemen die binnen DOME worden ontwikkeld hebben uiteindelijk echter een veel breder toepassingsgebied dan de astronomie.

De samenwerking blijft ook niet beperkt tot IBM en Astron alleen. ‘We investeren behoorlijk om verschillende hightech bedrijven bij het onderzoek te betrekken’, aldus De Vos. Daarom past DOME goed binnen de topsector High Tech Systemen en Materialen, vindt ook minister Verhagen van EL&I: ‘Met dit project halen we baanbrekend internationaal onderzoek naar Nederland. Dat past in onze ambitie om door samenwerking tussen overheid, ondernemers en onderzoekers ook op het gebied van high tech tot de wereldtop te blijven horen.’

Het ministerie draagt 15 miljoen euro bij aan het onderzoek, dat de komende vijf jaar in totaal 32,9 miljoen moet gaan kosten. De overige middelen komen van de provincie Drenthe (5 miljoen) en de onderzoekspartners zelf.

Onderwerp:
ICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×