Edo Beerda
Een milieubewuste auto moet niet alleen zuinig rijden, maar ook recyclebaar zijn. Dat is het idee achter de elektrische stadsauto die Eindhovense studenten bouwden. De Noah rijdt 1:300 en is grotendeels gemaakt van vlasvezel en suiker.
Toch haalt de tweezitter een topsnelheid van 110 km/h. ‘Wij willen tonen dat je met biobased materialen complexe producten als auto’s kunt maken’, vertelt Cas Verstappen, student Automotive Technology aan de TU/e. Zijn team presenteerde de Noah bij de Suikerunie in Dinteloord.
Chassis en interieur bestaan uit sandwichpanelen van bioplastic en vlasvezel, de carrosserie bestaat uit vlasmatten geïnjecteerd met biologische hars. Deze matten zijn geproduceerd uit snijafval van suikerbieten en ’tussengewas’ vlas. De ultralichte biomaterialen vergen bij productie tot zes keer minder energie dan aluminiumproductie, maar leveren voldoende stevigheid aan de auto, inclusief kreukelzones.
Het blauwe autootje rijdt in de stad extreem zuinig. Dat komt deels door zijn lage gewicht van 360 kg, waaronder een batterijpakket van slechts 60 kg. Toch is de actieradius 240 km. De efficiëntie van de zes modulaire batterijen is te danken aan de SmeshGear-transmissie. Verstappen: ‘Daarmee schakel je zonder rendementsverlies.’
Als Noah wordt afgedankt, gaat hij de shredder in. Na het breken van de vezels is het biocomposiet tien tot twintig keer herbruikbaar als grondstof voor tafelbladen en bouwstenen.
Marktintroductie zit er niet in, maar het studententeam wil in september een kenteken ontvangen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Noah gaat op Europese tournee langs enkele toeristensteden en langs Volkswagen en Fiat. Verstappen: ‘Het gaat ons erom te inspireren. Wie weet wat dat nog oplevert.’