Nieuws
0

Autonome ‘Roboat’ in de grachten

Mischa Brendel

Toeristen die zich door een autonome boot door de Amsterdamse grachten laten varen.

Als het aan de TU Delft, Wageningen University and Research en het Amerikaanse Massachusetts Institute of Technology ligt, is dit in de nabije toekomst werkelijkheid. Vanaf 2017 moeten de eerste prototypes van de Roboat in de grachten van de Nederlandse hoofdstad varen.

Lees verder onder de afbeelding


(Copyright: (MIT Senseable City Labs/AMS Institute)

Het onderzoek komt onder de vlag van het Amsterdam Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS Institute), wat dienstdoet als proeftuin voor dergelijke onderzoeken. Het is echter MIT dat met een investering van € 20 miljoen het grootste deel van het totale onderzoeksbudget van € 25 miljoen bijdraagt.

De zelfsturende boten zien eruit als kleine platforms. ‘Denk bij Roboat aan zelfsturende boten die mensen en goederen kunnen vervoeren’, aldus Carlo Ratti, hoogleraar bij MIT en een van de hoofd­onderzoekers. Maar volgens Arjan van Timmeren, wetenschappelijk directeur van AMS Institute, kunnen de Roboats nog breder worden ingezet: ‘De mogelijkheden voor Roboats zijn eindeloos. Zo gaan we ons ook bezighouden met ‘environmental sensing’, bijvoorbeeld door het verder ontwikkelen van onderwaterversies van de Roboat die metingen in rioleringssystemen uitvoeren om ziekteverwekkende stoffen vroegtijdig op te sporen, of Roboats die de grachten ontdoen van ronddrijvend afval, of raad weten met de 12.000 fietsen die er jaarlijks in belanden.’

Lees verder onder de afbeelding


(Copyright: (MIT Senseable City Labs/AMS Institute)

Een andere inzet van de Roboat die MIT, de TUD en WUR willen onderzoeken, is die van tijdelijke constructie. Zo kunnen de Roboat-platforms gekoppeld worden en dienstdoen als drijvende bruggen of drijvende podia.

Onderwerp:
AiRobotica

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten