Nieuws
0

Avantium kiest voor Antwerpen

Arjen Dijkgraaf

  • Biobased colaflesjes
  • Toch niet VS of Frankrijk

De fameuze groenecolaflesjesfabriek van Avantium verrijst waarschijnlijk op het BASF-terrein in het Antwerpse havengebied, een paar honderd meter van de Nederlandse grens, zo melden beide bedrijven.

Dat de fabriek er gaat komen, is al zeker anderhalf jaar bekend; de vraag was alleen waar. Avantium-ceo Tom van Aken heeft ooit gedreigd hem in de VS te zullen bouwen om te profiteren van goedkoop schaliegas, en vorig jaar waren er geruchten dat het Frankrijk zou worden. Maar het wordt dus Vlaanderen.

Volgens het persbericht gaat het officieel alleen nog over de intentie om een joint venture op te richten die de fabriek moet gaan bouwen, maar de kans lijkt klein dat de onderhandelingen nog stuklopen. Zeker omdat Avantium de te produceren kunststof al grotendeels heeft toegezegd aan onder meer Coca-Cola en de Japanse voedings- en industriegigant Mitsui, en dus een probleem heeft als de bouw moet worden uitgesteld.

De kunststof in kwestie is polyethyleenfuranoaat, afgekort PEF, dat in de markt wordt gezet als volledig biobased alternatief voor Polyethyleentereftalaat (PET), bekend van de plastic frisdrankflessen. De Antwerpse fabriek moet het ‘moeilijkste’ ingrediënt van PEF gaan maken: furaandicarbonzuur (FDCA). Avantium heeft daarvoor het zogeheten YXY-proces ontwikkeld, met C6-suikers uit planten als grondstof. Als streefcapaciteit geeft Avantium 50.000 ton per jaar aan.

De andere grondstof, ethyleenglycol, is voor PEF en PET identiek. Deze stof kun je zowel uit planten maken (via ethanol en etheenoxide) als uit aardolie. Dat laatste doet BASF in Antwerpen al jaren, op zeer grote schaal. Of Avantium die productie gaat aftappen of elders ‘groene’ ethyleenglycol wil gaan inkopen, is niet bekend.

Wel is het de bedoeling dat de FDCA-fabriek wordt geïntegreerd in wat BASF het ‘Verbund’ pleegt te noemen, het netwerk dat fabrieken op dezelfde locatie gebruik laat maken van elkaars warmte- en koelwaterstromen om energie te sparen.

Onderwerp:
ChemieMateriaalkunde

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten