Nieuws
0

‘Balgstuw is zó op te schalen’

Benno Boeters

Stormvloedkeringen beschermen zo’n achttien estuaria in de wereld tegen extreem hoogwater op zee. Vorige week dinsdag bracht de afdeling Bouw- en Waterbouwkunde van KIVI verschillende typen ter sprake. ‘Wat is beter, staal of rubber?’

Stormvloedkeringen zijn er in alle soorten en maten. Met deuren die op de bodem liggen en omhoog kunnen draaien (zoals bij Mose in Venetië of de Thames Barrier bij Londen), of met deuren die horizontaal vanuit de oevers naar elkaar toe bewegen (zoals de Maeslantkering en de Sint Petersburg-kering), en de constructies waarbij een grote schuif van boven wordt neergelaten (zoals de Hartelkering bij Spijkenisse).

Het zijn alle complexe constructies die lange tijd niet bewegen (de Maeslantkering is slechts één keer bij storm/hoogwater gesloten, op 8 november 2007), maar als het erop aankomt niet mogen falen. Het beheersysteem dient met alles rekening te houden. De voorspelling van hoogwater moet kloppen, alle mechanismen en aandrijvingen moeten feilloos werken en de backups dienen in orde te zijn.

De presentatie van Ryszard Daniel van Rijkswaterstaat over de nieuwe keringen rond New Orleans na Katrina in 2005, maakte duidelijk hoeveel werk en techniek vereist is die stad orkaanbestendig te maken. Van een andere afmeting is het project Nieuwpoort in België. Kasper Stoeten (Arcadis) gaf uitleg over de opgave die elders ook speelt: áls hoogwater op zee samenvalt met extreme rivierafvoer vanuit het achterland, mag een gesloten kering niet leiden tot insluiting, anders komt een gebied alsnog onder water.

Onderhoud van de keringen is kostbaar. Het coaten van de stalen onderdelen van de Oosterscheldekering kost miljoenen per jaar. Een belangrijk argument, zo stelde Bas Reedijk van BAM, om de Ramspolkering, de opblaasbare rubberen balgen tussen Ketelmeer en Zwarte Meer, aandacht te geven. Rubber roest niet, kan grote belastingen aan (‘hij geeft gewoon mee’), hij staat binnen een uur en je hebt veel minder bodembescherming nodig. ‘De balgstuw is zó op te schalen voor een grotere kering.’

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×