Nieuws
0

BAM laat betonvloer van 1.500 m2 zakken in bestaand gebouw

Armand van Wijck

Bam Utiliteitsbouw heeft met succes de duizend ton zware betonvloer van het voormalig kantorencomplex Singelborch in Utrecht 41,5 centimeter laten zakken.

Dat ging niet gepaard met een doffe dreun, want Bam maakte gebruik van vijzeltechniek om de kantoorvloer van de derde verdieping uiterst zorvuldig op gelijke hoogte te brengen met de vloer van het naastgelegen, in aanbouw zijnde winkelcentrum. Een bewuste keuze om de vloer te verlagen, want hiermee bespaart opdrachtgever Corio ongeveer duizend ton beton en een heleboel puinruimen.

 

Voordat de vloer van 1.500 vierkante meter kon zakken, was er een hoop voorbereidend werk nodig. Op 41,5 centimeter onder de vloer bracht Bam een permanente, stalen draagconstructie aan waarop de vloer kon rusten. Rond de al aanwezige betonnen kolommen die de vloer omhoog hielden, werden stalen kransen aangebracht die deel uitmaakten van de draagconstructie.

 

‘Geïntegreerd in de staalconstructie hebben wij vijzelpompen aangebracht’, legt senior projectmanager Mark van der Horst uit. ‘Deze pompen kun je aansluiten op een hydraulisch systeem, waardoor je de vloer op tegendruk kunt neerzetten. Vervolgens hebben wij op die staalconstructie honderd vijzels (een ‘krik’ om betonnen vloeren mee omhoog te houden, red.) opgespannen en de vloer in die vijzels gehangen.’ Na het realiseren van deze constructie heeft Bam de betonvloer losgezaagd, wat in totaal tweeënalve week in beslag nam.

 

‘Middels een computergestuurd systeem hebben wij de vloer uiteindelijk laten zakken’, aldus Van der Horst. Hierdoor wist Bam precies waar de druk op de vijzels zat, zodat alles – indien nodig – tijdens het afvijzelen gecorrigeerd kon worden. De vloer laten zakken was in twee dagen gebeurd, maar met de voorbereidingen is Bam driekwart jaar bezig geweest. Zo moest het bouwbedrijf de betonvloer eerst uitvoerig onderzoeken. Dat gebeurde door middel van het boren van betonnen proefkernen, om zo de betonsterkte te kunnen bepalen. Daarnaast legde Bam de plaats van de betonbewapening vast door radar te gebruiken.

 

Volgens Van der Horst betrof het hier een unieke situatie: ’Het gebeurt niet vaak dat je een vloer van 1.500 vierkante meter laat afzakken in een al bestaand, dertig jaar oud gebouw. Daarbij bleef tijdens de verbouwing het kantoor gewoon in gebruik.’

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×