Nieuws

Bedrijven willen sneller duurzame energieprojecten kunnen realiseren

De doorlooptijden van de belangrijkste klimaatoplossingen moeten veel korter. Die oproep doet een coalitie van bedrijven en brancheorganisaties. Zij vrezen dat door de lange doorlooptijden van acht tot tien jaar, duurzame energieprojecten pas ná 2030 gerealiseerd zullen worden.

Nederland is nog ver verwijderd van het zelf gestelde doel om in 2030 55% van zijn CO2-uitstoot te verminderen. Met het huidige beleid zal Nederland in dat jaar nog tientallen megatonnen CO2teveel uitstoten. PBL verwacht dat Nederland uit zal komen op een daling van 39 tot maximaal 50%.

De coalitie, bestaande uit energie- en brandstofleveranciers, netbeheerders en branche-organisaties als de NVDE, roept daarom op de besluitvorming, vergunningsprocedures en het bieden van duidelijkheid over infrastructuur op een andere, snellere manier te organiseren. “De papieren fase van energieprojecten zou niet langer hoeven duren dan de bouw,” zegt Olof van der Gaag, voorzitter Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE).

NVDE liet in 2021 CE Delft de doorlooptijden van duurzame energieprojecten onderzoeken. Daaruit bleek dat de aanleg van windmolenparken op zee gemiddeld tussen de 7 en 10 jaar duurt. De eerste vier jaar daarvan worden gebruikt voor planning, engineering en vergunningen. De bouw van geothermieprojecten kan tussen de 3,5 en 9,5 jaar duren, waarbij alleen het laatste jaar nodig is voor de aanleg zelf. Bij de verzwaring van het elektriciteitsnet is van de 7 jaar maar 1,5 jaar nodig voor de aanleg.

Zonder andere werkwijze, met kortere procedures, komen deze projecten niet op tijd, stellen de organisaties. Acute actie is nodig. “In coronatijd bleken we in staat nare, maar onvermijdelijke inbreuken op ons leven te accepteren. En toen het Russische gas ophield te stromen, brak nood wet en realiseerden we in een mum van tijd een LNG-terminal in Groningen”, zegt Van der Gaag. “Diezelfde urgentie is nodig om te zorgen dat we de klimaatdoelen voor 2030 nog kúnnen halen.”

Onderwerp: Energie

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×