Nieuws
0

Belgen winnen World Solar Challenge

Mischa Brendel

Het Agoria Solar Team heeft de World Solar Challenge gewonnen. In een race die voor Nederland dramatisch verliep, wisten de Belgen gisteren als eerste over de finishlijn te komen.

Nadat het Vattenfall Solar Team gisteren zonnewagen NunaX volledig zag uitbranden, was de weg vrij voor de tot dan toe nummer 2 in de race: het Agoria Solar Team. Het Vattenfall Solar team lag op zijn beurt eerder vlak achter Solar Team Twente. Zonnewagens RED E en NunaX waren klaar voor een spannende strijd om de eerste plaats, toen het noodslot toesloeg en een windvlaag RED E van de weg blies, waardoor Solar Team Twente uit de race lag.

Ondanks de tegenslagen bij de twee Nederlandse koplopers en ook enkele andere teams, ging de race wel gewoon door, waarbij het Agoria Solar Team dus als winnaar uit de bus kwam. Het Japanse Tokai University Solar Car Team finishte als tweede, het Amerikaanse University of Michigan Solar Car Team als derde.

Debutant Top Dutch Solar Racing, het derde Nederlandse team dat deelnam in de Challenger-klasse, wist de vierde plaats te claimen met zonnewagen Green Lightning. Het team startte vanuit pole position, maar zakte daarna naar achteren toe. Dat kwam onder meer door een tegenslag op dag twee: een oververhitte accu dwong het team tot een extra stop.

 

De race is nog niet helemaal gereden en er is nog kans op een eerste plek voor Nederland, maar dan wel in de Cruiser-klasse. In deze klasse, waarbij de auto’s zoveel mogelijk op een ‘echte’ auto moeten lijken, maakt het Solar Team Eindhoven nog altijd kans op een eerste plek met zonnewagen Stella Era. Wie er als eerste over de finishlijn komt zegt in deze klasse niet alles: er worden ook punten gegeven voor innovatieve technieken aan boord van de auto’s en hoeveel passagiers de auto meeneemt. De definitieve uitslag van de Cruiser-klasse volgt zaterdag.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×