Nieuws
0

Betere verwerking van big data

Mischa Brendel

NWO heeft vijf ICT-onderzoeksaanvragen gehonoreerd binnen het onderzoeksprogramma Big Bang, Big Data: Innovating ICT as a Driver for Astronomy.

Dit is een collaboratie tussen DOME (een samenwerking van ASTRON en IBM) en NWO Exacte Wetenschappen. De kern van het onderzoek is het ontwikkelen van extreem snelle, maar energiezuinige computersystemen om de grote hoeveelheden data van de geplande radiotelescoop Square Kilometre Array efficiënt te kunnen verwerken.

Prof.dr. Huub Röttering van de Universiteit Leiden gaat algoritmen versimpelen om met minder rekenkracht de storingen die de ionosfeer uitoefent op radiosignalen uit datasets te kunnen filteren. Het onderzoek van prof.dr.ir Alle-Jan van der Veen van de TU Delft draait om ‘compressive sampling’ technieken, waarbij een groot deel van de data weggelaten wordt voor het getransporteerd wordt, terwijl met de overige data toch alle benodigde correlaties berekend kunnen worden. Ook zal zijn onderzoeksgroep proberen beeldvorming (data omzetten in astronomische plaatjes) te versnellen. Dr. Max Welling van de Universiteit van Amsterdam zal de statistische eigenschappen van te reconstrueren astronomische beelden in modellen vangen. Hierdoor kan veel van de ruwe data van de antennes worden weggegooid. Dr.ir. André Kokkeler van de Universiteit Twente pakt het hoge energieverbruik van berekeningen aan data aan. Omdat veel radiosignalen door de aanwezige ruis onnauwkeurig zijn, is het onnodig hier nauwkeurige berekeningen op los te laten. Prof.dr. Martin Kersten van het CWI werkt aan het creëren van database­systemen die efficiënt het opslaan van petabytes aan data kunnen beheren.

In totaal komt € 2,2 miljoen beschikbaar voor de vijf onderzoeksprojecten.

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×