Robert Visscher
Veerdienst Aqualiner ontwikkelt met vijf partijen een elektrische ferry, die gebruik maakt van een luchtkussen.
Eind 2013 gaat een testversie van deze BB (battery boat) GREEN varen in Rotterdam en omgeving.
De ferry is een monohull (met één romp) en vaart dankzij een luchtkussen zeer efficiënt. Aan de voorkant van de boot zit een ventilator, die lucht onder de bodem blaast. Een flap sluit de achterkant van de boot af. Om een afgesloten ruimte onder de ferry te creëren liggen de zijkanten van de ferry net iets dieper dan het middenstuk. Als de ventilator aan gaat, ontstaat in die ruimte een luchtkussen, die de boot tussen de veertig en zestig centimeter omhoog tilt.
‘Doordat de zijkanten dieper liggen heeft deze monohull lichte karakteristieken van een catamaran. De buitenkanten, die nog in het water liggen, zorgen ook voor stabiliteit. De boot zal niet zoals een hovercraft de bocht uit vliegen’, zegt commercieel manager Jan Minnee van Aqualiner en Waterbus, het bedrijf dat in de regio Rotterdam personen over water vervoert.
Door het luchtkussen neemt de massa in het water, en daarmee de weerstand, af en volstaan lichtere motoren. ‘Dat maakt de boot efficiënt. Een prototype verbruikte twintig tot veertig procent minder diesel. De BB GREEN gaat nog een stap verder dankzij elektrische voortstuwing.’
Daarnaast zorgt het luchtkussen en het bijbehorende lagere gewicht ervoor dat de boot minder golven maakt. ‘Dat is heel belangrijk op drukke vaarroutes in steden zoals Rotterdam. Ferries zorgen snel voor overlast met hoge golven, waardoor we met onze boten vaak minder snel varen dan de boot kan. De nieuwe boot vaart waarschijnlijk 40 km/h. Dat is sneller dan de huidige generatie veerboten, waardoor de BB GREEN meer afvaarten kan maken. Vanuit Hamburg, Venetië en Londen wordt daarom ook nieuwsgierig naar dit project gekeken.’
De ferry krijgt een volledig elektrische aandrijving. Welke motor en accu’s gebruikt worden is echter nog niet bekend. Ook over oplaadpunten en afname van groene stroom wordt nog gesproken met energieleveranciers, provincie Zuid-Holland en Havenbedrijf Rotterdam.
Eind 2013 neemt Aqualiner een testvaartuig in gebruik in of nabij de Rotterdamse haven. Deze ferry wordt waarschijnlijk twintig meter lang en zes tot acht meter breed en biedt plaats aan ongeveer tachtig passagiers.
Aqualiner ontwikkelt de boot samen met vijf internationale partners: de Noorse bootbouwer SES Europe, accufabrikant Amberjac, carbonspecialist Diab, certificeerder Lloyds Register en het maritieme bedrijf SSPA. Het project wordt met 3,3 miljoen euro ondersteund door de Europese Unie.