Nieuws
0

‘Bijna-Nobelprijswinnaars’

Mischa Brendel

Dat ze in Groningen het feit dat ‘hun’ Ben Feringa een Nobelprijs heeft gewonnen, zoveel mogelijk proberen uit te melken, is ze niet helemaal kwalijk te nemen. Bovendien levert het soms heel aardige zaken op. In die laatste categorie lijkt ook Nobel Science te vallen.

Tot en met 29 mei is deze gratis toegankelijke expositie te bezichtigen in het Universiteitsmuseum van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). Nobel Science draait om ‘opzienbarende uitvindingen en ontdekkingen’ gedaan door onderzoekers aan de RUG, waarvoor zij volgens het Universiteitsmuseum een Nobelprijs hadden kúnnen krijgen.

Zo was er de ‘knutselende rector’ Sirks, die in 1893 een microscoop ontwierp die werkte volgens dezelfde principes als die waarvoor Zernike in 1953 de Nobelprijs kreeg. Ook is er aandacht voor de eerste kunstnier van Willem Kolff, die dit instrument bouwde uit de onderdelen van een bommenwerper en een T-Ford. Buiten deze ‘vergeten onderzoekers’ is er ook volop aandacht voor Feringa en zijn onderzoek zelf.

Tot en met 29 mei is de expositie in Groningen te bezichtigen van dinsdag tot en met zondag.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×