Mischa Brendel
In Duiven is Topell Energy begonnen met de bouw van een torrefactie-installatie. Topell Energy ontving van de provincie Gelderland één miljoen euro subsidie om de fabriek naast torrefactie van houtachtig materiaal ook geschikt te maken voor de winning van biobrandstof uit laagwaardige biomassastromen, zoals grassen en maaisels. Ook Essent en Electrabel investeren in biobrandstoffen.
Torrefactie wordt gezien als een rendabel alternatief voor fossiele brandstoffen. Bij torrefactie wordt biomassa broos gemaakt bij een relatief lage temperatuur van enkele honderden graden Celsius. Bij dit gedeeltelijke carbonisatieproces ontstaat zogenaamde getorrificeerde biomassa, biocoal. Deze biocoal is vergelijkbaar met houtskool en kan meegestookt worden in kolencentrales.
Â
De biobrandstof die de fabriek zal produceren is op grote schaal inzetbaar in bestaande elektriciteitscentrales. Een van de centrales die de biocoal kan gebruiken, is de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg. Deze centrale sloot onlangs met succes een test af waarbij de eenheid Amer 9 draaide op meer dan vijftig procent biomassa. Het ging hierbij echter om houtpellets, niet om biocoal; toch wil Essent binnenkort ook beginnen met het draaien op biocoal.
Â
De Amercentrale is momenteel de grootste biomassacentrale van Europa. Dertig procent van de gebruikte brandstoffen om groene energie mee op te wekken is al duurzaam en de test die Essent eind vorige maand afrondde heeft aangetoond dat de Amercentrale ook gedurende een korte termijn op meer dan vijftig procent biomassa kan draaien. Het was wereldwijd voor het eerst dat een van oorsprong op fossiele brandstof lopende energiecentrale met zo’n groot aandeel biobrandstof draaide
Â
Binnen enkele weken ontvangt Essent de eerste levering biocoal van Stramproy en kan er met de voorbereidingen voor het draaien op biocoal worden begonnen. Wanneer de fabriek van Topell Energy voltooid is, zal de Amercentrale ook hiervan leveringen ontvangen.
Â
Eerder dit jaar opende Electrabel een nieuwe biomassa-installatie in Nijmegen. Ook deze installatie is oorspronkelijk gebouwd om op kolen te draaien. Met de opening van de biomassa-installatie is een kwart van de kolen waar de centrale normaliter op draait vervangen door biomassa. Ook Electrabel gebruikt hiervoor houtpellets, circa 470.000 ton per jaar.
Â
De doelstellingen van de overheid zijn om in 2020 twintig procent CO2-reductie ten opzichte van 1990 bewerkstelligd te hebben. Ook moet in dat jaar twintig procent van onze energie duurzaam worden opgewekt. Om dit te bewerkstelligen, moeten elektriciteitsbedrijven dan 35 procent duurzaam produceren. Essent wil in 2015 zeker vijftig procent continue meestook van biomassa in de Amercentrale hebben gerealiseerd. Hiervoor zijn echter nog investeringen van tientallen miljoenen nodig.