Indra Waardenburg
Essent startte begin deze maand met het testen van nieuwe soorten biomassa in haar centrale in Cuijk. Deze centrale, met een geïnstalleerd vermogen van 25 MW, werd anderhalf jaar geleden noodgedwongen stilgezet, in verband met het wegvallen van de overheidssubsidie. Doordat de overheid vorig jaar gestart is met het duurzaamheidsprogramma Green Deal, was Essent in staat om de centrale nieuw leven in te blazen.
Gedurende zes weken verstookt de centrale in Cuijk gedroogd gras, zeefresten van compost, rooihoutchips en papierslib, waarna er gekeken zal worden naar de gevolgen voor de technische installatie van de biomassacentrale. ‘De centrale is tien jaar geleden gebouwd, dus we weten niet wat deze biomassamix voor effect heeft op de centrale’, vertelt Peter-Paul Schouwenberg, programma manager Biobased Economy bij Essent. Naast de technische aspecten onderzoekt het bedrijf ook de beschikbaarheid van het materiaal, de logistieke keten en de certificeerbaarheid.
Als de test met de nieuwe biomassa succesvol blijkt, voert Essent mogelijk later in het jaar een tweede test uit in de centrale. ‘We willen de optimale benutting van biomassa onderzoeken. Vaak zijn bepaalde brandstoffen veel te mooi om te gebruiken, omdat delen ervan wellicht nog waardevol zijn voor andere sectoren’, zegt Schouwenberg. Uit het onderzoek moet blijken hoe de industrie componenten uit de biomassa kan toepassen, in onder andere medicijnen, voeding en cosmetica, voordat het verstookt wordt.
Het energiebedrijf verwacht dat de centrale vanaf 2013 weer continu zal draaien. Schouwenberg geeft aan dat er ook plannen zijn om gebruik te maken van de warmte van de centrale. Door de centrale in de toekomst aan te sluiten op het warmtenet, kunnen fabrikanten de warmte benutten voor bijvoorbeeld het opwarmen van gebouwen. Schouwenberg: ‘Wanneer dit eenmaal zover is, stijgt het rendement van de centrale van dertig procent naar vijfenzeventig à tachtig procent.’