Nieuws
0

Biosensor werkt met antilichamen

Indra Waardenburg

Wetenschappers van het Virginia Institute of Marine Science in de Verenigde Staten hebben een biosensor ontwikkeld die gebruik maakt van antilichamen. Met behulp van deze antilichamen is de biosensor in staat om verontreinigende stoffen zoals olie te detecteren. Het plaatsen van de sensoren bij olieraffinaderijen is een van de mogelijke toepassingen, aldus de wetenschappers.

De biosensor is een fusie van twee verschillende detectietechnieken: die met antilichamen en die met elektrische sensoren. Antilichamen zijn eiwitten die geproduceerd worden door het immuunsysteem van mensen en andere zoogdieren. Deze eiwitten zijn in staat om een specifieke driedimensionale vorm van een molecuul te herkennen en hieraan te binden. De wetenschappers hebben de immuuncellen van muizen zodanig gestimuleerd dat deze cellen de gewenste antilichamen maken. Vervolgens kleurden de onderzoekers de antilichamen zodat deze oplichten wanneer er fluorescent licht op valt.

 

Lees verder onder de afbeelding

De biosensor. (Copyright: Candace Spier)

 

De sensor is ontwikkeld met surrogaat verontreinigende stoffen waar de antilichamen aan binden. De sterke fluorescente gloed die de antilichamen uitstralen registreert  de sensor als elektrische spanning. Wanneer de sensor in contact komt met verontreinigd water, verlaten de antilichamen de surrogaat stoffen en binden zich aan de verontreinigende stoffen. De sensor registreert nu een zwakker signaal. Het verschil in signaal geeft de mate van verontreiniging aan.

 

De onderzoekers hebben de biosensor in twee verschillende wateren getest, waarbij ze demonstreerden dat de sensor verontreinigende stoffen binnen tien minuten kan detecteren. Daarnaast is de sensor erg gevoelig en klein genoeg om bijvoorbeeld op een boot te gebruiken. Doordat het systeem real-time metingen verricht, is de biosensor geschikt om olielekkage vroegtijdig te detecteren. 

Onderwerp:
ICTIndustriële automatiseringVervoer

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×