Nieuws
0

Boeiende Vlaamse klimaatdocu

Gerald Schut

De Vlaamse publieke omroep CANVAS heeft dit najaar de documentaire-cyclus ‘Wat houdt ons tegen?’ uitgezonden. In 5 delen van een uur spreekt weervrouw Jill Peeters veel kopstukken uit de groene hoek.

Stuk voor stuk interessante figuren, maar de totale afwezigheid van stemmen van de rechterflank van het politieke spectrum maakt de eerste twee uren over de politieke geschiedenis van de klimaatkwestie eenzijdig. Het alwetende toontje, waarmee de wetenschappelijke onzekerheid van toen geringschat wordt, gaat irriteren. Het voortdurende ernstige knikken van Peeters ook.

Desalniettemin vormen die twee eerste afleveringen een interessant historisch document, dat laat zien dat in de jaren ’70 en ’80 de milieubeweging amper bezig was met klimaatverandering. Tomas Wyns (VUB) over de periode rond het opstellen van het Kyoto-protocol: ‘We hebben allemaal de complexiteit van het probleem en het beleid onderschat.’ Zo wordt Rusland bijvoorbeeld aan boord van het Kyoto-akkoord gehesen met als wisselgeld allerlei verdragen over Russisch gas.

In de laatste drie afleveringen over energietransitie en circulaire economie komen veel innovaties langs. Jan Rotmans (EUR): ‘Als we het energievraagstuk willen oplossen moeten we eerst de hele infrastructuur opnieuw opbouwen. Dat kost in een land als Nederland €100 miljard. Dat gaan jij en ik betalen via belastingverhogingen. Geen enkele politicus spreekt dit goed bewaarde geheim uit. Het wordt eerst 10 tot 15 jaar duurder en daarna wordt het goedkoper.’

Onderwerp:
DuurzaamheidEnergieMilieu

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×