Nieuws
0

Bouw EMA begint in juni

Gerald Schut

Bouwbedrijf Dura Vermeer gaat het nieuwe Europees Medicijn Agentschap (EMA) op de Amsterdamse Zuidas bouwen. Dat heeft het Rijksvastgoedbedrijf bekend gemaakt. Staatssecretaris Knops (BZK) heeft de opdracht(€ 255 miljoen) vandaag ondertekend.

Eerder deze week werd bekend dat concurrent Züblin zich begin februari had teruggetrokken uit de aanbestedingsprocedure, waardoor Dura Vermeer de enige beschikbare bouwer was voor de realisatie van het kantoor dat na de Brexit op het Europese vasteland hervestigd moest worden. Züblin trok zich terug, omdat het de oplevertijd te krap vond en de sancties bij overschrijding daarvan te zwaar. Europese aanbestedingsregels verbieden om in een later stadium van een aanbesteding alsnog extra kandidaten toe te voegen. Dura Vermeer was hierdoor de enige resterende kandidaat.

De bouw start in juni en moet in november 2019 voltooid zijn. De opdracht omvat de bouw van en 20 jaar onderhoud aan het kantoor voor 900 Europese ambtenaren. Ook heeft Nederland de erfpacht van de grond eeuwigdurend afgekocht bij de gemeente Amsterdam. Het EMA betaald huur aan de Nederlandse overheid. Jaarlijks ontvangt het EMA 36.000 bezoekers. Er zullen jaarlijks meer dan 500 internationale vergaderingenplaatvinden in de vergader- en congresvoorzieningen van het kantoor.

Het EMA werd onder aanvoering van oud-minister Wouter Bos als lobbyist in november 2017 door de Nederlandse overheid als een troffee binnengehaald. In een laatste Europese stemronde eindigden Milaan en Amsterdam ex aequo, waarna loting Amsterdam als winnaar aanwees. De Italianen hebben de hoop nog steeds niet opgegeven dat het EMA alsnog naar Milaan komt en zijn daarvoor een lobby in het Europees Parlement begonnen. Een belangrijk argument daarbij is dat het EMA niet op tijd klaar zal zijn voor de verhuizing uit Londen in april 2019, waardoor het agentschap eerst tijdelijk in het Spark-gebouw in Amsterdam Sloterdijk moet worden ondergebracht. Een snelle bouw moet de Italianen de pas  afsnijden.

Onderwerp:
BouwCiviele Techniek

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×