Rijkert Knoppers
Verleden week vrijdag is in het Abtwoudse bos bij Delft door het verrichten van een boring een symbolisch begin gemaakt met de aanleg van de nieuwe 380 kV hoogspanningsleiding in de Randstad.
Deze leiding bestaat uit twee ringen, tussen Wateringen en Zoetermeer (de Zuidring) en tussen Zoetermeer en Beverwijk (de Noordring). Van de Zuidring komt ongeveer 20 van de 87 km in delen onder de grond te liggen. Doordat op het traject twaalf kabels naast elkaar komen te liggen, bevat dit ondergrondse gedeelte maar liefst 240 kilometer aan hoogspanningskabels, een unicum ter wereld.
Â
Een belangrijk argument om voor de aanzienlijk duurdere optie van een ondergrondse kabel te kiezen komt voort uit milieutechnische redenen: een ondergrondse kabel veroorzaakt geen visuele hinder en levert minder ecologische schade.
Â
Stefan Wesselink van Tennet vertelt waarom een dergelijke ondergrondse kabel nog nooit eerder is vertoond. ‘Het gaat hierbij vooral om een technische beperking, bij bovengrondse kabels is lucht een goede isolator, de bodem is dat veel minder.’ Met ondergrondse of onderzeese gelijkstroomkabels is wel meer ervaring opgedaan, maar volgens Wesselink is het omschakelen naar gelijkstroom over een dergelijke korte afstand niet rendabel, onder meer omdat er grote converterstations nodig zijn.
Â
Een ander nadelig gevolg van een ondergrondse kabel is dat het herstellen van eventuele storingen tijdrovender is dan bij bovengrondse hoogspanningsleidingen. Tennet gaat nu samen met onder meer de TU Delft de komende jaren onderzoeken, waar precies de knelpunten liggen, die gemoeid kunnen zijn bij de aanleg van dergelijke ondergrondse kabels.