Nieuws
0

Bouwplan op locatie virtueel te bekijken

Christian Jongeneel

Tijdens de beurs System auf der Bau, afgelopen week in München, toonde het Fraunhofer Institut het prototype van een informatiesysteem dat het presentatie-arsenaal van bouwers en architecten enorm kan doen toenemen. Dit augmented reality systeem kan, gekoppeld aan de bouwinformatiesysteem (BIM), op locatie laten zien hoe het gebouw eruit komt te zien.

Vanwege de omvang van de apparatuur is het systeem nog niet draagbaar, maar in een auto gemonteerd. De bijrijder draagt een augmentend-realityhelm, die digitale beelden over de werkelijkheid heen legt. De helm is met behulp van gps nauwkeurig gelokaliseerd. Sensoren in de helm zorgen er daarnaast voor dat de kijkrichting bekend is bij het systeem.

De computer in de auto legt vervolgens contact met het BIM en haalt daaruit de gegevens op die op dat moment relevant zijn om een beeld te genereren dat aan de helm kan worden doorgegeven. Als de auto naar een andere plek rijdt, veranderen de beelden live mee. De onderzoekers claimen dat hun projecties op de centimeter nauwkeurig zijn.

Een half jaar geleden presenteerde Fraunhofer ook al een systeem om uit een BIM Google-Streetviewachtige visualisaties te ontwikkelen van projecten in voorbereiding. De belangrijkste doelgroep van dit soort visualisaties zijn politici en burgers, die niet getraind zijn om op basis van ‘gewone’ tekeningen een volledige indruk van met name grotere projecten te krijgen, maar wier instemming wel van cruciaal belang is voor de slaagkans.

Onderwerp:
BouwCiviele TechniekICTIndustriële automatisering

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×