Henk Klomp
Philips haalt met glasvezel plotseling veel meer uit de magnetische scanner. Bovendien is de MRI-scanner ineens veel flexibeler in te zetten.
‘We bereiken een veertig procent betere signaal-ruisverhouding’, vertelt Joop van den Heuvel van Philips Medical Systems in Best. ‘Dat betekent dat je twee keer zo kort hoeft te meten of in dezelfde meettijd twee keer zo goede scans schiet. Je kunt zelf kiezen. Ruisvermindering is alles in MRI, waar de signalen zo zwak zijn.’
Â
Vorige week demonstreerde Philips op ’s werelds grootste radiologencongres in Chicago zijn nieuwe MRI-scanner. Philips heeft deze zogeheten Ingenia zo herbekabeld dat de meetsignalen voortaan optisch en digitaal over glasvezel naar de processor gaan.
Â
Hoge verliezen
‘Tot nu toe liep er een lange coaxkabel van het apparaat naar de controlekamer, waar de omzetting van analoog in digitaal plaatsvond. Van die kabel, die relatief hoge verliezen heeft, wilden we af. We plaatsen daarom een chip naast de meetspoel in de magnetische scanner, die zowel de digitalisering als het omzetten in een optisch signaal kan bewerkstelligen. Dergelijke chips zijn state-of-the-art in de telecom. In een glasvezel is er nauwelijks signaalverlies’, aldus Van den Heuvel.
Â
Flexibeler
Met de glasvezel erin is de scanner bovendien ineens veel flexibeler in te zetten in allerlei onderzoeken aan het lichaam. Een knieonderzoek vergt een meetspoel met een andere vorm dan een leveronderzoek. ‘Om de gevoeligheid van de scanner te verbeteren zijn de laatste tien jaar steeds complexere meetspoelen gebouwd. Die bestaan niet meer uit één koperen draadje, maar uit allerlei aparte lussen met ieder een eigen output. Het probleem is dat de huidige apparaten niet genoeg gescheiden coax-verbindingen hebben met de controlekamer. Op een glasvezel heb je dit probleem niet meer.’ De Ingenia garandeert met elke spoel te kunnen scannen.
Â
Hartfilms
Zelf demonstreerde Philips op het symposium ook een nieuwe meetspoel, de Flexcoverage, en een zendspoel, de Multitransmit 4D. De twee meter grote meetspoel bevindt zich onder het bed waarmee de patiënt de scanner in gaat en vereenvoudigt de MRI-onderzoeken drastisch. Door het bed en de spoel onderling van elkaar te bewegen, kan elk orgaan of ledemaat ermee gescand worden. Tot nu toe moest de radioloog losse spoelen op de juiste plekken om de patiënt heen plaatsen om onderzoek te doen. De zendspoel slaagt erin gelijkmatig de initiatie-radiopulsen over een bepaald gebied te verspreiden. Hiermee slaagt Philips er als eerste in hartfilms te schieten met hoge kwaliteit.