Nieuws
0

Britten bouwen tsunamisimulator

Teake Zuidema

Het Britse HR Wallingford, specialist in waterbouwkunde, heeft in Oxfordshire zijn derde generatie tsunami-simulator in gebruik genomen.

Het gaat om een 70 m lange en 4 m brede goot die zeer lange golven kan opwekken. Volgens prof. William Allsop, technisch directeur van HR Wallingford, is dit de eerste simulator die, met een schaal van 1:50, realistisch in een tijdsbestek van twee minuten een tsunamigolf van twintig minuten nabootst. Dat is mogelijk omdat dit golfbad geen gebruikt maakt van pistons, waarbij de lengte van de golf niet langer kan zijn dan die van de pistons, maar van een grote watertank met een inhoud van 70.000 l.

Lees verder onder de afbeelding.


Het water wordt eerst met behulp van een luchtpomp uit de testgoot in de watertank/generator omhoog gezogen en simuleert daarbij in de goot de ‘trough’, het dieptepunt dat meestal aan de tsunamigolf vooraf gaat. Daarna opent een luchtregelklep op het dak van de tank, waardoor het water uit de tank wordt geduwd, de testgoot binnenstroomt en zo de golf creëert. Op het einde van de goot staan dan de constructies die men wil testen.

Een team van de University College London gaat de installatie gebruiken voor het testen van waterkeringen en het modelleren van de manier waarop tsunami’s zich voortbewegen door een gebouwde omgeving. De bouw van de installatie is gedeeltelijk gefinancierd met een subsidie van € 2,1 miljoen van Urban Waves, een project van de Europese onderzoeksraad (ERC). Sinds 2004 hebben er wereldwijd vijf grote heeft de wereld vijf grote tsunami’s plaatsgevonden, waarbij in totaal meer dan 300.000 mensen omkwamen. 

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×