Nieuws
0

Californië krijgt twee mega-zonnecentrales

Rijkert Knoppers

De California Energy Commission keurde onlangs een milieueffectrapportage goed van het Amerikaanse bedrijf Stirling Energy Systems voor de installatie van 42.000 zonneschotels. Het totale vermogen van deze zonnecentrale komt op 750 MW.

Op een terrein van ongeveer 2,5 km2 in Imperial County, ongeveer honderdzestig kilometer ten oosten van de Amerikaanse stad San Diego, gaat Stirling Energy Systems (SES) 42.000 zogeheten SunCatchers plaatsen met een totaal vermogen van 750 MW. Elke parabolisch gevormde schotel volgt de baan van de zon; het opgevangen zonlicht komt in geconcentreerde vorm in het brandpunt, waar zich een Stirlingmotor (heteluchtmotor) bevindt die elektriciteit opwekt.

 

Dergelijke zonneschotels hebben de hoogste ‘zon-naar-net-efficiëntie’ van alle denkbare zonthermische krachtcentrales: in februari 2008 haalde een zonneschotel van SES in samenwerking met Sandia National Laboratories een rendement van 31,25 procent. Een belangrijk voordeel is bovendien dat ze geen koeling nodig hebben. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld zonnetorens, die met stoom een stoomgenerator aandrijven. Hierbij is koeling noodzakelijk om een voldoende hoog rendement te kunnen halen. Ten opzichte van de zonnetoren heeft de zonneschotel als nadeel dat het niet mogelijk is de opgewekte warmte rendabel op te slaan.

 

De California Energy Commission (CEC) heeft in samenwerking met het Bureau of Landmanagement aan SES toestemming tot de bouw van de zonnecentrale gegeven. Het bedrijf moet wel speciale maatregelen nemen voor de bescherming van een bedreigde woestijnhagedis. Eerder dit jaar heeft SES in samenwerking met projectontwikkelaar Tessera Solar een eerste project met de SunCatchers opgeleverd in Peoria, Arizona. Dit Maricopa Solar project is wereldwijd het eerste commerciële project met heliostatische (de zon volgende) zonneschotels.

 

Ook de ontwikkeling van zonnetorens in de Verenigde Staten krijgt een flinke impuls, nu het Amerikaanse Department of Energy (DOE) aan het bedrijf BrightSource Energy een gegarandeerde lening van bijna 1,4 miljard dollar beschikbaar heeft gesteld voor de constructie van het Ivanpah Solar Complex in de Mojave-woestijn in Zuidoost-Californië. Dit project bestaat uit drie zonnetorens een totaal vermogen van ongeveer 400 MW. Enkele duizenden vlakke, heliostatische spiegels weerkaatsen het licht van de zon op de ontvangers boven in de torens. Met de daar geproduceerde stoom wekken generatoren vervolgens elektriciteit op. De bouw van de eerste van de drie zonnecentrales begint in de tweede helft van 2010.

Onderwerp:
ElektrotechniekMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×