Nieuws
0

Canada opent eerste ccs-installatie op commerciële schaal

Thomas van de Sandt

Canada heeft donderdag 2 oktober ‘s werelds eerste kolencentrale met grootschalige afvang en opslag van CO2 (carbon capture and storage, ccs) in gebruik genomen.

Energiebedrijf SaskPower rustte eenheid 3 van de Boundary Dam-kolencentrale in Estevan uit met een installatie die 90 % van de geproduceerde CO2 af moet vangen. In totaal is dat één miljoen ton CO2 per jaar, het equivalent van de uitstoot van 250.000 auto’s.

Het project, dat een half jaar vertraging opliep, vergde een investering van maar liefst $ 1,3 miljard. SaskPower ontving hiervoor ruim $ 200 miljoen aan subsidies. ‘Dit project is belangrijk, omdat het toepasbaar is in zo’n 95 % van de kolencentrales wereldwijd’, liet Canada’s minister van economische zaken Bill Boyd tijdens de opening weten.

De Canadese installatie is post-combustion, wat wil zeggen dat het CO2 uit de gasstroom wordt gewassen nadat de kolen zijn verbrand. Dit in tegenstelling tot pre-combustion installaties, die de kolen eerst vergassen. Een deel van het afgevangen CO2 wordt via een 66 km lange pijplijn vervoerd naar olievelden in het zuiden van de provincie Saskatchewan en daar in de grond gepompt om de olieproductie te bevorderen. Het overgebleven gedeelte wordt 3,4 km onder de grond opgeslagen in een zandsteenformatie. Ook zwaveldioxide wordt afgevangen en verkocht voor de productie van zwavelzuur.

Omdat de ccs-installatie zelf ook energie gebruikt, vermindert de elektrische output van de centrale. De eenheid die voor de verbouwing nog 139 MW aan elektrisch vermogen leverde, haalt nu nog 110 MW.

Onderwerp:
DuurzaamheidElektrotechniekMicro-elektronicaMilieu

Meer relevante berichten

Nieuwsbrief
Relevante berichten