Nieuws
0

Cebit verlegt focus naar diensten

Christian Jongeneel

  • Minder gadgets
  • Alles draait om data

Uiteraard waren er nog gadgets genoeg te vinden op de Cebit, ’s werelds grootste ict-beurs, die vorige week in Hannover plaatsvond. Bij de stand van Digiwell konden mensen ter plekke een chip in hun hand laten implanteren. Intel toonde een monitoringsysteem voor wijngaarden. Da Tech presenteerde een autosleutel met ingebouwde ademanalyse, zodat je alleen kunt rijden als je niet gedronken hebt. En er waren talloze usual suspects, zoals slimmere mobieltjes, nog grotere 3d-printers, camera’s met supermegaveel pixels, enzovoort.

Toch zijn de gadgets al lang niet meer waar het om gaat bij de Cebit, die niet langer ‘computerbeurs’ genoemd wil worden. Het gaat om data en wat je daarmee doen kunt. De cloud, waarin zich steeds meer apparaten met sensoren bevinden (het Internet of Things), is zo’n schatkamer aan gegevens dat het steeds ingewikkelder is om er relevante informatie uit te halen. Tegelijkertijd is de potentie om bedrijfstakken op te schudden steeds groter.

‘Wij dachten nooit na over onze producten uit het oogpunt van klanten’, vertelde keynote spreker Oliver Bäte, de directeur van ’s werelds grootste verzekeringsmaatschappij Allianz. ‘Onze producten werden gedreven door regelgeving. De personalisering, transparantie en eenvoud die digitale diensten mogelijk maken, stellen ons en onze klanten in staat na te denken over nieuwe diensten.’

Als voorbeeld gaf Bäte de strategie die zijn bedrijf in China volgt. Het gaat daar niet direct de concurrentie aan met lokale verzekeraars, maar heeft samenwerking gezocht met zoekmachine Baidu om mensen verzekeringen aan te bieden op basis van hun zoekgedrag. Wie bijvoorbeeld zoekt op een bepaalde reisbestemming krijgt daarbij een op maat gesneden reisverzekering aangeboden.

De focusverschuiving blijkt ook uit de achtergrond van de Cebit-bezoekers: nog maar een kwart komt uit de ict zelf; de rest komt uit andere industrieën, die hun business door de cloud zien veranderen.

Onderwerp:
BedrijfsvoeringBeleidElektrotechniekMicro-elektronica

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×