Nieuws
0

CEW geopend

Mischa Brendel

Op woensdag 11 januari opende het Centre of Expertise Watertechnology (CEW) in Leeuwarden officieel haar deuren. Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Halbe Zijlstra mocht de plechtigheid voltrekken.

Het CEW is een initiatief van hogescholen Van Hall Larenstein en NHL Hogeschool en biedt bedrijven de mogelijkheid om toegepast onderzoek en productontwikkeling op het gebied van watertechnologie in zijn geheel of gedeeltelijk uit te besteden. Bedrijven kunnen samen met studenten, docenten en lectoren van de twee hogescholen onderzoek uitvoeren in laboratoria, maar ook op diverse (demo)sites die zich bij de verschillende deelnemende instanties bevinden. Het CEW is gevestigd op de Watercampus, waar zich ook de hogescholen en toponderzoeksinstituut Wetsus bevinden.

Wetsus is bij het CEW betrokken als wetenschappelijk partner. Het verschil tussen het CEW en Wetsus (dat zich profileert als ‘centre of excellence voor duurzame watertechnologie’) lijkt vooral in de onderwijshoek te zitten. Wetsus richt zich met name op de samenwerking tussen bedrijven onderling en met onderzoeksinstellingen; het CEW heeft als doel kennisvalorisatie en verbetering van de kwaliteit van het onderwijs. Bedrijven die bij de samenwerking zijn betrokken, zijn onder andere Vitens en Waterlaboratorium Noord. Overheidsinstellingen betrokken bij het CEW zijn onder meer de Gemeente Leeuwarden en Wetterskip Fryslân.

De ministeries van OCW en EL&I investeren vijf miljoen euro in het expertisecentrum; de partners van het CEW verdubbelen dit bedrag. De oprichting van het CEW moet bijdragen aan het plan om van Leeuwarden het Europese centrum op het gebied van watertechnologie en waterbeheer te maken.

Meer relevante berichten

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Nieuwsbrief

Relevante berichten
×